Címkék

adócsalás (1) adóelkerülés (1) alibi (1) állatvédelem (1) alteregó (1) andor (1) barroso (3) bikaviadal (1) Bizottság elnöke (1) bővítés (1) Brexit (1) Brüsszel (1) brüsszel (1) cameron (1) Canete (1) CEU (2) corrida (1) Covid19 (1) csúcstalálkozó (1) diktátorok (1) dzsihadisták (2) elnökség (1) energia (3) EPP (1) észak afrika (1) euró (3) európai bíróság (1) európai bizottság (5) Európai Külügyi Szolgálat (1) európai parlament (2) euroszkeptikus (1) EU jövője (1) finnek (1) finnország (1) fizimiska (1) forrás (1) Franciaország (2) gáz (1) görögország (2) igazi (1) Jourová (1) juncker (4) kartell (1) kétsebesség (1) kína (1) Kohl (1) korea (1) koronavírus (1) korrektség (2) közel kelet (1) kvótaper (1) Le Pen (1) luxemburg (1) Macron (3) maghreb országok (1) Magyarország (2) manchester (1) mediterrán térség (1) menekültek (4) menekültkvóták (2) merénylet (1) Merkel (1) merkel (3) Moscovici (1) Nagy-Britannia (1) NATO (2) navracsics (2) Németország (1) néppárt (1) orbán (4) Orbán (1) orosz (2) Oroszország (2) paktum (2) pittella (1) plusz (1) portfolioblogger (1) putyin (1) Putyin (1) reding (1) sajtóebéd (1) sajtóreggeli (1) sajtóvacsora (1) Salisbury (1) sarkozy (2) Schengen (1) solana (1) spájz (1) Stoltenberg (1) strasbourg (1) szakmai (1) sziriza (1) szolidaritás (1) szóvivő (1) tajani (1) támogatás (1) teljesítmény (1) terror (1) terrorizmus (1) timmermans (1) törökország (1) újságíró (1) Ukrajna (1) unortodox (1) választások (1) versenyképesség (1) WHO (1) Címkefelhő

twitter

Facebook

BruxInfo hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Salisbury: történelmi lecke a briteknek

2018.03.24. 03:03 Gyévai Zoltán

A Kreml keze van-e a Salisbury városában idegméreggel elkövetett támadás mögött vagy sem, édesmindegy abból a szempontból, hogy az eddigi legmarkánsabb érvet szolgáltatta Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépése ellen. Emlékezzünk csak! A Brexit-hívők egyik fő érve a brit nemzeti szuverenitás visszaszerzése volt.

Well, ezt a tételt elméletben már milliószor cáfolták, a mérgezéses eset azonban most a gyakorlatban is megmutatta, mennyire illúzió még egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező és büszke ország esetében is visszanyert szuverenitásról beszélni, mint Nagy-Britannia. Eléggé gyorsan észre lehet venni ennek a korlátait, amikor egy vérszomjas medve vicsorít előtted és vészjóslóan csattogtatja az állkapcsait.

A márciusi EU-csúcson a mentálisan az EU-ból már kilépett szigetország eredetileg a Brexit-tárgyalások apropóján szerepelt volna csak a napirenden. Olyan témában, ahol 27 másik tagállam néz vele farkasszemet. A sors ehhez képest úgy rendezte, hogy Theresa May talán örök életre szóló leckét kapott abból, miért jobb az Európai Unión belül lenni, mint kívül. Ettől persze valószínűleg még nem változik meg egycsapásra a brit álláspont.

De az, hogy Theresa May kormánya a számos alkalommal lesajnált EU ”szoknyája” mögé bújt az általa méregkeverőnek tartott Vlagyimir Putyinnal szemben, mindennél jobban árulkodik a valós geopolitikai  erőviszonyokról. Jó, írjuk a britek javára, hogy nem csináltak a nadrágjukba, amikor ujjat húztak a katonailag (de gazdaságilag semmiképpen sem) talán egy súlycsoporttal feljebb lévő oroszokkal a Kreml felelősségét firtatva a példátlan merényletben, amelynek során egy, a briteknek dolgozó korábbi orosz hírszerzőt és lányát nyilvános helyen idegméreggel megmérgezték valakik.

London második szándékból azonban az Európai Unió védőszárnyai alá helyezte magát, arra kérve partnereit és egyúttal NATO-beli szövetségeseit, hogy fogják pártját Moszkvával szemben a konfliktusban. Az eredmény jobb lett a vártnál, hiszen az EU27-ek nem csak egyértelműen és feltétel nélkül elítélték a támadást, de még Oroszországra is, mint felelősre ujjal mutogattak. És ezzel még nincs vége: a tagállamok egy csoportja, a franciákat és a németeket is ideértve hamarosan orosz diplomaták (kémek) kiutasítását is elrendelheti. London és mindenki más számára az üzenet: nem vagy egyedül, számíthatsz ránk.

Putyin, Trump vagy Erdogan (mellesleg mindhárommal fasírtban van az EU), a tanulság ugyanaz: lehetőséget ad az Unió számára, hogy tagjai, vagy éppen távozó tagjai számára demonstrálja, igenis van relevanciája és hozzáadott értéke az európaiak és országaik számára, mert megvéd a nem mindig barátságos külvilággal szemben.

Az oroszok időnként korbáccsal, máskor mézesmadzaggal az EU megosztására és meggyengítésére törekednek, de ugyanezt a szándék nem teljesen idegen a vakon lövöldöző cowboy-ként viselkedő Donald Trumptól sem.

Ezzel szemben éppen a Brexit adta meg és vissza az Európai Uniónak és tagjainak az egységben az erő élményét, hiszen mindig könnyebb összefogást teremteni, ha van közös ellenfél. Emögött természetesen egyéni számítások is megbújnak. Emmanuel Macron, aki ennek a Brexit-utáni EU-nak a potenciális vezérfigurája, például Franciaország elvesztett súlyának és elvesztett német szerelmének visszaszerzésére is lehetőséget lát a Brexitben. De úgy – és ebben eltér a gaullizmustól -, hogy ezt nem az EU rovására, hanem annak épülésére teszi.

Mert minél erősebb az EU, annál erősebb Franciaország is. Nagy-Britannia pedig az Unió elhagyása után sokkal gyengébb lesz geopolitikailag és vélhetően számos más vonatkozásban is. Kár, hogy ennek felismeréséhez (ha egyáltalán felismeréshez vezet), vegyifegyvert kellett bevetni.

53 komment

Címkék: Oroszország Nagy-Britannia NATO Salisbury

A bejegyzés trackback címe:

https://bruxelles.blog.hu/api/trackback/id/tr6113775438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólok 2018.03.25. 22:39:16

Az eu meggyengíti magát a migrációval. Nem kell ide Putyin.

vajdasagi 2018.03.25. 23:21:32

@Hozzászólok: Te minden esetben erre asszociálsz? Nem beteges ez egy kicsit?

Teknőc Ernő 2018.03.25. 23:42:11

Néhány helyesbítés, mert nagy katyvasz lett ez a bejegyzés.
1. Az a bizonyos szuverenitás, na az arról szól, hogy a Brit Legfelsobb Bíróságot (Supreme Court) ne tudja felulírni, s annak határozatait érvényteleníteni a Brit jogrendszerben érthetetlen, és egyébként sem jogot érto emberek által mukodtetett Európai Emberi-jogok Bírósága. Konkrét példa erre a gyuloletbeszédeirol is ismert fundamentalista terrorista Abu Hamza Britanniából való hosszadalmas kitoloncolási ugye saját hazájába, Egyiptomba. Nemzeti érdeket és biztonságot is sértett a még a Tony Blair kormányzata által elkezdett eljárás 11 évig (!!) mindenféle, kétes és felháborító okokból való elhúzása, pl. Abu Hamza családhoz való joga; vagy a bilaterális kapcsolatok szerint ugyan kiadható, de az EU aggályosnak nevezte az egyiptomi igazságszolgáltatás gyakorlatait ezért kotelezte Britanniát, hogy mielott kiadja Abu Hamzát, kérjen biztosítékot, hogy szulofoldjén nem fogják kínvallatni (ott ez akkor jogszeru volt) a tobb tucat ember halálával vádolt terroristát.
Aztán ott van az is, hogy az EU, kiváltképp a német-francia koalíció megtorpedózta Nagy-Britannia azon torekvéseit, hogy a Brit Nemzetkozosség tagjaival bilaterális kereskedelmi kapcsolatot tarthasson fent. Ezeknek a feltételeknek egyébként sem a Francia Koztársaságnak sem pedig a Spanyol Királyságnak nem kell/ett megfelelnie.
2. Az a bizonyos szoknya mogé bújás. Borzasztó naiv kijelentés. A Brit hadero a NATO 2. legjobban felszerelt és 2. legnagyobb budzsével rendelkezo alapító tagja. Katonái csak Európában tobbek kozt Észtországban, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Ukrajnában és Cipruson is teljesítenek operatív és/vagy kiképzo szolgálatot. Egész egyszeruen badarság, hogy az EU bármit is jelentsen nemzetvédelmi szempontból. A 3. világháborút a NATO megléte akadályozza meg, nem a hadero nélkuli EU. Az EU csúcs csupán egy alkalmas fórum volt arra, hogy az ENSZ BT után Britannia bemutassa az általa gyujtott bizonyítékokat a Salisbury-i támadással kapcsolatban az ott osszegyulteknek; valamint bemutassa Oroszország fenyegeto, a nemzetkozi normákkal szembemeno, a Litvinyenkót megoleto, a Krím jogtalan megszállásán át, a Donbaszban illegális háborút folytató, a maláj utasszállítót lelovo, a Szíriában kémiai fegyvert beveto és civil lakosságot bombázó, a franciaországi futball EB-n paramilitáris akciókat végrehajtó "drukkerekkel" operáló, Borisz Nyemcovot likvidáló, cyber-hadviselést folytató alantas és aljas taktikáit a Putyin rezsimnek.
Nem értek egyet azzal az észrevétellel, hogy az Egyesult Királyság szegényebb lenne mondjuk Gorogország nélkul, de Kanadával. Az Egyesult Királyság a világ 5. legnagyobb gazdasága, oszlopos tagja a G7, G8, G20 társulásoknak, alapító tagja a NATO-nak, az ENSZ-nek, az ENSZ BT rendes és orokos tagja. Az EU-nak érdeke lesz Britanniát magához édesgetni, még akkor is, ha Merkel asszonynak ez nem tetszik. Az EU-nak nem érdeke a londoni nagytokét WTO szabályozással a világra szabadítani. Egyébként most éppen nem is afelé tendál a tárgyalások menete…

VT Man 2018.03.26. 00:17:21

@Teknőc Ernő:
"Az Egyesult Királyság a világ 5. legnagyobb gazdasága"

Volt, most már csak a 6., India épp most elõzte meg.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.03.26. 00:50:48

@Teknőc Ernő: neked teljesen kár volt beköttetni a interneteket.

Teknőc Ernő 2018.03.26. 01:06:52

@VT Man: A 2017-es uzleti év az angolszász országokban még nem ért véget, de az IMF elorejelzése szerint valóban "csak" 6., megkovetlek.
Annyit még, hogy nem India elozott az elorejelzés szerint, hanem Franciaország, s Olaszország is elorébb áll Indiánál. Most néztem meg, hogy tudjam. ^^'

@frikazojd: mi a baj, kisbogár, hol akadtál el? :)

2018.03.26. 01:13:24

@Teknőc Ernő: részigazság. Már Trump is kijelentette, akkor fene nagy barátja a UK-nek, ha nem ütközik az usa érdekeivel. Szerinted kit helyez előtérbe egy tárgyalásnál, az angolt, vagy a kilencszer akkora eu-t?

De már India, Ausztrália, Japán és meglepődésedre Kanada is kijelentette, hogy nem áll szándékukban előnytelen szerződést kötni.

Egyébként, mivel a UK gdp-jét a pénzügyi szolgáltatások uralják, a City meggyengülése(ami már elkezdődött) nem balanszírozható ki az ipar exportjával. A gdp csak 17%-át adja az ipar...
Az angolok szinte mindenből importra szorulnak. Gáz, vasérc, munkaèrő...
Az eu tagjaként India , avagy Japán célterületet látott benne.

Tata bácsi , az indiai iparmágnás, aki a Jaguar tulaja, szerinted szeretne 10%-ot bukni minden autón, amit elad Európában? Szerinted az Ausztrál és kanadai piac fogja kompenzálni?

Teknőc Ernő 2018.03.26. 01:37:49

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bár Tumpnál sosem lehet tudni mit hoz a jovo, a napokban kiadott elnoki memorandum szerint az EU-ra is és Kínára is kivetette a szerinte korabban elcsalt adókat. Ez azonban nem vonatkozik az Egyesult Királyságra...

Az szerintem nem meglepo, sot elvárható inkább, hogy semelyik ország se akarjon elonytelen szerzodésekbe belemenni. Egy kolcsonos gazdasági megállapodás alapja, hogy mind a két fél számára elonyt jelent. Kanada 10., Ausztrália 12. a világ legnagyobb gazdaságainak sorában, ha hinni lehet az IMF-nek. Jelenleg mindkét ország nagy nehézségekbe és korlátokba utkozik, ha a belso piacaira koncentráló EU-val akar kereskedni. Ez a korlát nem fog fenn állni egy Brexit utáni Britanniában, ami a mostani EU-csúcs után már elkezdheti a kereskedelmi kapcsolatait építeni. Szerinted az egykori világbirodalom országai a briteket vagy a németeket preferálják? A London - New York - Tokio - Busan - Shanghai - Hong Kong vonal vagy Frankfurt hangzik jobban? Amúgy meg majd úgyis kiderul egy évtized múlva, hogy ki járt jobban. Mert azt, hogy mi lett volna, ha, na azt úgyse fogja senki megtudni.

Hozzászólok 2018.03.26. 01:57:03

@vajdasagi: de sajnos az. Az agyamra ment a migracio.
Tehetetlenül és félve nézem, ahogy szertefoszlik és tönkremegy az Európa amiben felnőttem.
Mellesleg hogy a posztra visszatérjünk, tényleg nem gondolom, hogy most hú de beszart Anglia. És hű de örül, hogy a nagy eu támogatja.
Szavak hangzottak el. "Elítélik". Hm.
Naggyon komoly.
Nem hiszem, hogy Putyin le akarná rohanni Angliát. Bosszúból kinyíratta az árulóját, a bérgyilkos meg enyhén szólva túllőtt a célon.
Persze lehet ebbe belelátni közvetlen katonai fenyegetést.
Ráadásul nem is putyin és az eu vagy usa közötti háborútól kell igazán tartani, hanem Európa területén belső polgárháborútól, amibe esetleg beszáll az arab világ.

Etniez 2018.03.26. 08:08:37

@Teknőc Ernő: GB egy hosszú és egészen biztosan leszálló ágban van.
Tévedésben vagy, ha azt gondolod, hogy a volt gyarmatok megint szívesen lennének gyarmatok és ha pénzt Frankfurt hozza majd, akkor oda fognak dörgölődni.
A pénz beszél mindenhol.

2018.03.26. 08:57:38

@Teknőc Ernő: szerintem ne országokban gondolkozz. A vállalatok pedig az előnyösebb szerződést kötik meg. Szerinted az EU 9-szer nagyobb piaca kevésbé érdekes az indiai gyógyszer gyártónak, mint a gyarmatosító országa???
Szerinted a japán autógyárak azért települtek a UK-be, mert akkora piac, vagy azért, mert így jutottak be az EU piacára?
Szerinted mi lesz a japánok lépése, ha a 10%-os védővámot meg kell fizetni az EU-ba?

Egy példa: az Unilever nem várt tovább, elkezdte a kiköltözködést Angliából.
Bankok költöznek. HSBC.
Európába, nem Amerikába. Biztos mind hülye?

2018.03.26. 09:04:42

@Teknőc Ernő: Ja, tudod, hová tervezi Kína a "selyemutat"?
Az oroszok az északi áramlatot?
De a hírek is arról szólnak, hogy India, Kanada de még a WTO is arra figyelmeztette May asszonyt, hogy nem kaphatnak az EU-val azonos kedvezményeket.

Weißkopf 2018.03.26. 09:21:47

"Az oroszok időnként korbáccsal, máskor mézesmadzaggal az EU megosztására és meggyengítésére törekednek" És ebben buzgón segít nekik az 5. hadoszlop szerepét betöltő orbáni magyar politika.

M. Péter 2018.03.26. 10:29:36

@Teknőc Ernő: Ugye azt tudod, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága nem uniós intézmény?

dunántúli gyerek 2018.03.26. 10:32:05

a lippsiktol mar a Brexit otlet ota tudjuk, akar a keritesrol, hogy nemfogmukodni nemoj a zangoloknak, csakanacik akarnak bre xit es allacsod lesz stb. szoval a szokasos marhasagok

britek meg szarnyalnak elfele es az olaszok lesznek a kovetkezok

M. Péter 2018.03.26. 10:43:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: A CIA World Factbook szerint az Egyesült Királyságban 19% az ipar aránya, Franciaországban 19,4%, az USA-ban 18,9% a 2017-es becslések alapján. Nem az a lényeg, hogy 17% vagy 19%, hanem a legtöbb fejlett országban az ipar aránya 20-25% körüli, ritka kivétel az az ország, ahol 30%-hoz van közel.

David Bowman 2018.03.26. 10:53:58

Mikor is fenyítették az oroszok korbáccsal az EUt?
Legutóbb két hajónyi folyékony földgázt Küldtek az angoloknak, hogy meg ne fagyjanak. Abból a Jamal földgázkikötőből, ami a szankciók fő célpontja.
David Kellyt is nyilván az oroszok mérgezték meg.
Nem érdekes, hogy mindig londoni illetőségű emberek mérgeződnek meg rejtélyesen?

David Bowman 2018.03.26. 11:05:45

@Etniez: Az egész nyugati civilizáció a szétesés határán van. Az EU is. Az aranykor 2015ben ért véget. Az önfelszámolás korát éljük. Angliának se külön, se velünk együtt nincs esélye.
Hiába vannak Angliának atomtengeralattjárói, ha PC okokból muzulmánok is vannak a fedélzeten.
Ezt már a Római Birodalom esetéből tudhatjuk. Vagy a Monarchiáéból.
Már feladtuk. Annyi gyerek se születik, hogy meg tudjuk védeni magunkat, és szándék sincs rá.

Piszkos Freud 2018.03.26. 11:16:04

Engem nem győzött meg ez a cikk. Nem vagyok benne biztos, hogy a mostani EU-t elhagyó brittek veszteni fognak rajta. Köthetnek olyan gazdasági megállapodást, ami alapján hosszú távon nyerni fognak. Nem gazdaságilag, politikailag.

Cinkes 2018.03.26. 12:08:58

@David Bowman: most költözz be egy koporsóba.

Cinkes 2018.03.26. 12:11:16

@Hozzászólok: te baszki egy kommunista országban nőttél fel csak szólok...

slowMotion 2018.03.26. 12:35:10

A vilagtortenelem soran *eloszor* van eselye annak, hogy a briteknek nem a kenyer vajas fele fog jutni...

A japan autogyarak szvsz orommel fognak elkoltozni, Angliaban a mai napig nem sikerult megoldaniuk a minosegbeli problemakat...

dunántúli gyerek 2018.03.26. 12:38:34

@slowMotion: varj nem az van h magyarorszag ne legyen osszeszerelo uzem?

de britannia legyen?

szeggyetek mar ossze magatokat lipppsik mer az isten se erti a logikat az allando hazudozasotokban

Hozzászólok 2018.03.26. 12:40:45

@Cinkes: nahát! Tényleg.
Csak én látok a szememtől veled ellentétben.
Sajnos @David Bowman: -nal értek egyet.

szobatars 2018.03.26. 12:42:20

@Teknőc Ernő: z Egyesult Királyság a világ 5. legnagyobb gazdasága,

Napjainkban...

10 év múlva kb. a 10. helyre esik vissza és ezek az előrejelzések még a Brexit elött születtek.

paráznabillegető 2018.03.26. 12:43:13

@David Bowman: hát akkor ennyi, kész, vége.
valaki utolsózzon egyet ebben a topikban is...

LebensraumamOsten 2018.03.26. 12:58:52

@Weißkopf: Ja, ganz genau. Jeder EU Bürger sieht das ganz klar.

LebensraumamOsten 2018.03.26. 13:10:12

@Teknőc Ernő: Olyan kis butus vagy! A híres brit ipart már régen felvásárolták a német, francia, amerikai, sőt japán és kínai cégek is.
Rolls-Royce BMW motorral, Jaguar a Ford gyámsága alatt, a híres Daimler konszern szorosan összefonódva a Mercedes Benzzel. Lehetne még sorolni.
A híres brit ipar és gazdaság már majdnem abba is belerokkan, ha egy közepes méretű hadihajót kell kiizzadnia magából. Hol van már a régen fennen hirdetett 2/3-os flotta irányelve? Mibe kerülne az nekik?
Hová lettek a brit pénzügyi és aranytartalékok? Átvándoroltak Amerikába. A britek már 80 éve totálisan függenek tőlük. Irtózatos összegű kölcsönt kellett kiköhögniük.
A brit birodalom szétverése és Anglia lerombolása (bombázások, újjáépítés) Adolf és a japán császárság késői bosszúja! Máig nem tudtak az első vh utáni szintre jutni és úgy tűnik, hogy nemhogy emelkednének, de Britannia is szétesőben van. Lásd az egyre erőszakosabb északír, walesi, skót elszakadási törekvéseket. Még egyelőre békésen próbálják nyélbe ütni, de ha nem megy, idővel elszakad náluk a cérna. Akkor pedig Anglia oda fog süllyedni, ahol William Wallace, vagy a Rózsák Háborúja idején tartott. Egy összezsugorodott, káosz szélén álló erőtlen országocska lesz, amely saját szárazföldi területét is csak részben uralja.

LebensraumamOsten 2018.03.26. 13:14:23

@David Bowman: Kinyilatkoztatja ezt a híres keresztes lovag, aki eddig se lovat, se templomot és keresztet nem látott igaziban, csak rénszarvashúst kóstolt, de abból is csak csipetnyit engedtek neki. De ő megmondja a tutit, mert így rendelték el. Bruhahaha!

David Bowman 2018.03.26. 13:14:53

@Cinkes: Kösz a tanácsot, de az én életemben még kitart, a fiam meg azt mondta, őt nem érdekli.

LebensraumamOsten 2018.03.26. 13:16:02

@dunántúli gyerek: Sajnos a fideszes hazaárulókat még nem sikerült kizárni a kerírésen túlra, de rajta vagyunk a tiszántúli és duna-tisza közi, meg a dunántúli faszagyerekekek eltüntetésén.

LebensraumamOsten 2018.03.26. 13:20:47

@Hozzászólok: Te nem Európában nőttél fel, hanem a Balkánon és a nagy Szovjetuniódban. Neked nincsenek Európával kapcsolatos tapasztalataid, hiszen oda nem is engedtek utazni, nehogy átállj. De annál bővebbek a pártállammal kapcsolatban és az Urálon túli területeket véled Európának.
Kicsit olyan vagy a szovjet-orosz hatalommal, mint a tormába esett féreg, amelyik azt hiszi ez az édes gyökér.

David Bowman 2018.03.26. 13:22:30

Én harminc éve ezt mondom. 2040re jósoltam a végső polgárháborút, de ezt előre kell hoznom.
Amúgy a civilizációk fejlődésével és halálával egy Toynbee nevű ürge foglalkozott behatóan. A következtetése ugyanaz, mint nekem itt a fotelban. Ez nem is csoda, mert ugyanaz a világ vesz minket körül. Nevezetesen, az eddig létezett 28 civilizációból mindössze kettőt nyírt ki külső behatás, a többi belső okokból nyúlt ki. A többség öngyilkos lett.
en.wikipedia.org/wiki/A_Study_of_History

David Bowman 2018.03.26. 13:25:59

@paráznabillegető: 560ban már marhák legelésztek a Fórumon a márvány épületek romjai között. Róma lakossága másfél milióról száz év alatt párezerre csökkent.

LebensraumamOsten 2018.03.26. 13:28:30

@Teknőc Ernő: Valamely állam, vagy államalakulat katonai ütőképességét nem az éppen meglevő hadserege nagysága adja, ami azért az oroszoknál sem verdesi az eget, hanem az ipari, gazdasági, humán kapacitások nagysága, a technikai, technológiai fölénye. Az USA sem rendelkezett nagy hadsereggel a II. vh elején és lám mit épített ki magának. Mert képes volt rá.
Namármost szemben áll 120 millió ruszki 500 millió európaival (az oroszok nem is európaiak). A gazdasági, ipari különbség még sokkal brutálisabb, akkor miről is beszélsz? Tisztában vagy te a német, a brit és francia hadiipar képességeivel, kapacitásával? És úgy gondolod, hogy Japán majd ölbe tett kézzel bámulna a 120 milliós, űrtechnológiával felszerelt országukból és kinyilvánítaná, hogy nekik már nincs is szükségük a Kuril-Szigetekre és Szahalinra a 10 millió legyilkolt hadifogoly meg menjen a levesbe, kit érdekel? Az USÁ-ról nem is beszélve. Egy beépített tégla nem állítaná le őket.

David Bowman 2018.03.26. 13:29:54

A háborúkat mindig az a fél nyerte meg, amelyiknek nagyobb volt az acélgyártása. Trumpika még próbálja összekapni a nyugatot. Egyik legfontosabb intézkedése a fémimport megvámolása. A teljes tiltás még jobb lenne.

Hozzászólok 2018.03.26. 13:34:16

@LebensraumamOsten:
Nem menő a leszólós gúnyolódos stílusod. Egyenesen szánalmas.

David Bowman 2018.03.26. 13:34:48

@LebensraumamOsten: Igazad van. Az oroszok ereje arra is alig elég, hogy magukat megvédjék.
Arra viszont igen, hogy minden országot magukkal rántsanak a sírba.
Japánt csak 60 miliósra venném. Több felnőt pelenkát adnak el, mint babapelenkát. A NATO 800 miliós, Kína 1300. A GDPjük 30xos.

Etniez 2018.03.26. 14:53:29

@dunántúli gyerek: A britek éppen nem szárnyalnak, nő a munkanélküliség, nő az infláció és az elmúlt 10 év legrosszabb gazdasági adatai jönnek (pl növekedés) és a tendencia negatív.
Üdvözöllek a valóságban, barátom!

Etniez 2018.03.26. 14:55:04

@David Bowman: "Nem érdekes, hogy mindig londoni illetőségű emberek mérgeződnek meg rejtélyesen?"
Mivel ide menekültek a volt oligarchák és itt a legfejlettebb a rendőrségi eszköztár, nem.

Etniez 2018.03.26. 14:56:27

@Piszkos Freud: Nem köthetnek, mivel kicsi piac lett. A nagy piac mindig jobb üzletet köt, ezek olyan alapvetések, mint ahogy a nap keleten kel.
Nem kell alternatív valóságban élni ;)

Etniez 2018.03.26. 14:58:26

@dunántúli gyerek: Annyira vicces, amikor kitalálsz egy képzeletbeli "lipsit" és a képzeletedben lévő egyén képzeletedben született gondolataid számon kéred egy hús-vér emberen :D
Nagyon komoly cuccot tolhatsz, ideje leállni.

David Bowman 2018.03.26. 15:48:26

@Hozzászólok: Már benne fexünk a koporsóba, csak ti még nem vettétek észre. Talán mert szép szinesen villog, és zenél, ha felnyitják a tetejét.
Ez puszta ténymegállapítás.

David Bowman 2018.03.26. 15:52:57

@Etniez: Nem oda menekültek. Se a kémek, seaz ologók. Kémekből pl legtöbb az usákoknál van. Köztük az a faszi is, aki ezt a mérget fejlesztette. Egyébként - bár ez mellékes - ezzel a méreggel Oroszországban már gyilkoltak. Azért mellékes, mert az angolok egy piszlicsáré ügyet fújnak fel, hogy mielőbb kinyírják a világot. A Moszad és a CIA naponta nyír ki embereket. A saját állampolgáraikat is, függetlenül a tartózkodási helyüktől. Pl Oszi Ládát Pakisztánban.

2018.03.26. 23:19:54

@M. Péter: ezzel csak azt akartam mondani, hogy a pénzügyi szolgáltatás a gdp legfontosabb tétele.
Tehát a kieső piacokat a uk nemcsak az ipar és a mezőgazdaság terén nem tudja helyettesíteni, de a tőzsde, a bankok, a kereskedelmi headoffice-ok kivonulása végképp nem pótolható a commonwelth országokból. Naivitás arra alapozni, hogy az indiai gyógyszerkutató áttelepül, mert csak...

paráznabillegető 2018.03.29. 15:51:21

@David Bowman: ja? nahát... releváns róma... kiváló érv.
hát, ha egyszer úgy volt, mindig úgy lesz. a körülmények lényegtelenek...

David Bowman 2018.03.31. 13:08:34

@paráznabillegető: Marhák helyett most négerek lesznek.

vajdasagi 2018.04.06. 08:57:02

@Hozzászólok: Kösz a választ. Légy erős: nem foszlik szeret én nem megy tönkre "Európa, amelyben felnőttél".Már ha Londont, Párizst, Bécset érted ez alatt. Egy-egy terrortámadás ellenére is kevesebb haláleset van ott ezer főre vetítve, mint 30 éve. Csak az információ szinte korlátlan terjedése és a kormányhű 'sajtó' agymosása hiteti el Veled, hogy most ott valami tragédia zajlik. Ennél komolyabb tragédiák zajlanak nap mint nap a magyar kórházakban.
Ha beszélhetünk Európa lecsúszásáról, akkor az Kína felemelkedésével függ össze sokkal inkább, mint a "migránsokkal".
süti beállítások módosítása