Címkék

adócsalás (1) adóelkerülés (1) alibi (1) állatvédelem (1) alteregó (1) andor (1) barroso (3) bikaviadal (1) Bizottság elnöke (1) bővítés (1) Brexit (1) Brüsszel (1) brüsszel (1) cameron (1) Canete (1) CEU (2) corrida (1) Covid19 (1) csúcstalálkozó (1) diktátorok (1) dzsihadisták (2) elnökség (1) energia (3) EPP (1) észak afrika (1) euró (3) európai bíróság (1) európai bizottság (5) Európai Külügyi Szolgálat (1) európai parlament (2) euroszkeptikus (1) EU jövője (1) finnek (1) finnország (1) fizimiska (1) forrás (1) Franciaország (2) gáz (1) görögország (2) igazi (1) Jourová (1) juncker (4) kartell (1) kétsebesség (1) kína (1) Kohl (1) korea (1) koronavírus (1) korrektség (2) közel kelet (1) kvótaper (1) Le Pen (1) luxemburg (1) Macron (3) maghreb országok (1) Magyarország (2) manchester (1) mediterrán térség (1) menekültek (4) menekültkvóták (2) merénylet (1) merkel (3) Merkel (1) Moscovici (1) Nagy-Britannia (1) NATO (2) navracsics (2) Németország (1) néppárt (1) orbán (4) Orbán (1) orosz (2) Oroszország (2) paktum (2) pittella (1) plusz (1) portfolioblogger (1) putyin (1) Putyin (1) reding (1) sajtóebéd (1) sajtóreggeli (1) sajtóvacsora (1) Salisbury (1) sarkozy (2) Schengen (1) solana (1) spájz (1) Stoltenberg (1) strasbourg (1) szakmai (1) sziriza (1) szolidaritás (1) szóvivő (1) tajani (1) támogatás (1) teljesítmény (1) terror (1) terrorizmus (1) timmermans (1) törökország (1) újságíró (1) Ukrajna (1) unortodox (1) választások (1) versenyképesség (1) WHO (1) Címkefelhő

twitter

Facebook

BruxInfo hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A csábítás trükkje, a magyar euró

2017.07.17. 06:04 Gyévai Zoltán

A tagjainak a jelenleginél jóval nagyobb politikai és anyagi előnyöket kínáló valutaövezet és egy mindinkább kiüresedő „nagy” EU, azokat is elgondolkoztathatja, akik máskülönben idegenkednek az euró bevezetésétől.

Több évtizeden át az volt a német Európa-politika alapvetése, hogy ami jó Európának, az jó Németországnak is. Bár mintha ez a sorrend az utolsó néhány évben felcserélődött volna, a sorozatban negyedik mandátumára készülő jelenlegi kancellár most elég határozott célzást tett a régi idők visszatértére.

A németek csak szeptember végén járulnak az urnákhoz, de úgy tűnik, hogy Angela Merkel már választott. Egy választási nagygyűlésen jelentette be, hogy a Brexit és a francia elnökválasztás hatására megváltozott a véleménye, és ma már látja az értelmét, hogy harcba szálljon egy erősebb Európáért. A kancellár nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ez alatt mindenekelőtt az euróövezeten belüli integráció mélyítését érti, többek között egy külön „pénzügyminiszterrel” és önálló eurózóna büdzsével.

Merkel és első számú riválisa, Martin Schulz, a szociáldemokraták kancellár-jelöltje a kampányban szinte túllicitálják egymást, ha az európai projekt továbbépítéséről van szó. Merkelről tudnivaló, hogy gyakran csak hosszú vívódás után kötelezi el magát egy-egy fontos döntés mellett. De, ha egyszer leteszi a garast, akkor onnan már ritkán van visszaút. Lényegében ez történt az orosz szankciókkal, és – bár itt időközben tartalmilag sokat változott a német politika – a menekültválság kezelésében is.

Ha másért nem, hát ezért illik komolyan venni a kancellár nyilatkozatát, amit az is alátámaszt, hogy a német és a francia kormány között már megindult az egyeztetés a gazdasági és monetáris unió kiteljesítésének forgatókönyvéről. De, ahogy a tangóhoz is minimum ketten kellenek, ebből a duettből sem lesz semmi egy biztos partner, Franciaország nélkül. Ha az országa mélyreható reformját céljául kitűző Emmanuel Macron elhasal a „táncparketten”, akkor nagy eséllyel keresztet lehet vetni az egész tervre.

A kancellár elszántságát látva mégis induljunk ki abból, hogy valami nagy „gasztronómiai dobás” készülődik a német-francia boszorkánykonyhán. Olyan történelmi kiegyezés, ami fokozatos lépéseken keresztül nagyjából tíz éven belül elvezethet a bankunión át a pénzügyi, a fiskális és végül a politikai unió valamilyen formájáig.

Ha lesz egy ilyen terv, és el is indul annak a megvalósítása, az ki kell, hogy robbantsa a komfortzónából azokat az országokat, amelyek mostanáig kényelmesen hátradőlve figyelték az eurózóna vergődését. Számukra (mint ahogy Merkel számára is) a Brexit volt az első komoly figyelmeztetés, hiszen a fajsúlyos szereplő Nagy-Britannia nélkül már eleve más lesz az élet az egységes valutaövezeten kívül.

Az „eurófüggöny” innenső oldalán már láthatók az erjedés bizonyos jelei, aminek az eurózónán belüli integráció felgyorsítása további lökést adhat. Bulgária és Csehország az egységes valuta bevezetésével kokettál, Svédország és az euró alól felmentéssel rendelkező Dánia pedig hírek szerint eddigi ellenkezését feladva hamarosan felvételét kérheti a bankunióba.

Önmagában persze ez még nem elegendő érv ahhoz, hogy Magyarország is fejvesztve rohanjon a potenciálisan belső körré váló euróövezetbe. Orbán Viktor egyszer állítólag azt mondta, hogy amíg ő lesz a miniszterelnök, addig Magyarország nem fog áttérni az egységes valutára. A kormányfő szabadságharcos alapállásával teljesen összeegyezhetetlen lenne, hogy egy olyan magas földi hatalom korlátozza a mozgásterét a gazdaságpolitikában, mint az eurózóna. Ilyen körülmények között „bolond lenne” behajtani a nyakát a pallos alá.

Egy másik gyakran hangoztatott érv a kimaradás mellett, hogy egy országnak addig nincs keresnivalója az egységes valutaövezetben, amíg nem megy végbe a gazdasági felzárkózás, a reálkonvergencia folyamata. Ellenkező esetben, alacsony versenyképességgel ugyanaz vár rá is, mint a görögökre, vagy a portugálokra. Ez ellen azonban számos közgazdász szerint tenni lehet, például úgy, hogy egyes kelet-európai országok változtatnak azon a gazdasági modelljükön, aminek révén részben az indokoltnál alacsonyabb bérekkel próbálják meg magukhoz vonzani a beruházásokat.

És végül, eddig a klub általános válsága sem tette túlzottan vonzóvá a kívülállók szemében az eurózónát.

Ez a helyzet azonban változhat, ha a belül lévők úgy döntenek, hogy létrehozzák mindazokat az eszközöket, amelyek máskülönben egy normális valutaunió tartozékai. Az egyik ilyen alapvető változás lenne a jelenlegi viszonyokhoz képest, ha eurózóna szinten létrejönnének olyan automatikus stabilizátorok, amelyek az egyes tagállamok számára már nem, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésre, és amelyek segítségével külső sokkhatások esetén lehetőség nyílna a negatív gazdasági, szociális és politikai spirálhatások tompítására. Ilyen eszköz lehetne például egy közös munkanélküliségi biztosítási rendszer. Egy közös biztosítási alap, amibe mindenki befizetne, és válság esetén egyfajta védőhálót feszítene ki a bajba jutó tagállamok alatt, megkímélve őket a nagyobb megrázkódtatásoktól. Ezzel mellesleg az eurózóna saját magán is segítene, hiszen a munkanélküliség ugrásszerű növekedését megelőzve nem, vagy csak kis mértékben esne vissza a fogyasztás, és így a növekedést sem érnék helyrehozhatatlan károk.

De, ilyen mézesmadzagnak számítana egy önálló eurózóna-költségvetés is, ami – ha lesz belőle valami – nyilvánvalóan az EU-büdzséből szipkázna el forrásokat. Az ugyanis teljességgel kizárható, hogy a nettó befizetők készek lennének kétszer fizetni.

Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy 2020 után elsősorban a Brexit miatt amúgy is csökkenni fognak a közép-európai országok számára különösen fontos kohéziós források, jóllehet a vágás mértékét a rárakódó problémák (menekültügyi szolidaritás hiánya, jogállamiság stb.) miatt valószínűleg túlbecsülik, akkor egészen más perspektívába kerülhet az euró bevezetése is.

Egy, a tagjainak a jelenleginél jóval több politikai és materiális előnyt kínáló (igaz, ennek ára van) valutaövezet és egy esetlegesen mindinkább kiüresedő „nagy” EU, Magyarországot is beleértve azokat a tagállamokat is jobban elgondolkoztathatja, amelyek máskülönben ilyen vagy olyan okból idegenkednek a csatlakozástól.

Brüsszelben a kormánnyal szemben meglévő mély ellenszenv és számos vita dacára is az most az általános meggyőződés, hogy Budapest nem akar a kimaradást kockáztató módon lemaradni, miközben tisztában van azzal, hogy nagyon kevés hatása van és lesz az eurózónán belül kibontakozó dinamikára. (Varsóról már közel sincsenek ennyire meggyőződve az EU intézményeiben.) A közelmúltban tartott Benelux-V4-es találkozón – amelynek egyik központi kérdése a majdani német-francia kezdeményezésre adandó válasz összehangolása volt – brüsszeli források szerint például Orbán Viktor volt a legaktívabb résztvevő a V4-es oldalon.

Ha eljön az idő (és feltéve, hogy megnyeri a jövő évi választást), a magyar vezető nyilván minden az euró bevezetése mellett és ellene szóló érvet a mérlegre helyez majd, miközben más országok mozgása is hatással lehet a döntésére.

Azt nem állítom, hogy így lesz. De ad absurdum még azt sem lehet kizárni, hogy egy esetleg megnyert (pláne elveszített) választás után új, az eddiginél sokkal békülékenyebb és konstruktívabb arcát mutatja majd a magyar kormány.

Az euróklubhoz való csatlakozással (ami többéves folyamat) három legyet lehetne ütni egycsapásra. Egy: elejét venni egy végzetes leszakadásnak és kiszelektálódásnak. Kettő: a mind inkább leszűkülő hagyományos uniós források helyettesítésére hozzáférést lehetne biztosítani újakhoz. Három: egy ilyen kvázi 180 fokos fordulatot az EU is „lájkolna”, és ki tudja, talán még a keblére is ölelné „eltévedt bárányát”. Lehet, hogy ez lenne az a visszautasíthatatlan ajánlat, amiről Pierre Moscovici, a francia biztos nemrég beszélt?

102 komment

Címkék: euró Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://bruxelles.blog.hu/api/trackback/id/tr7312668845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Csánó 2017.07.17. 16:57:41

Minél előbb annál jobb!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.17. 17:01:26

De ha a nyugat hajlandó visszavenni agressziójából, érdemes kompromisszumként meglépni ezt. Hozzáteszem: így is veszélyes, kockázatos lépés.

Drednaught 2017.07.17. 17:07:29

Anyám!
Komolyan?
Ez lenne a hipermega ajánlat? Báránysimogatás és a "visszakaphatjátok a tőletek elvett pénzt továbbra is, ha itt most letérdeltek és szoptok"-elvhez való assziszt?
Mert hát azt te sem említetted meg, elég okosan, hogy véletlenül sincs tervben az "ugyanakkora fizetést ugyanannyi munkáért"-elv. Pedig ez volna az alfája és omegája az egész történetnek.
Baszakodhatunk egységes segélyezéssel, egységes adózással, egységes áfával, de amíg valahol 400EUR a fizetés, míg máshol 4000 pontosan ugyanazért, addig az egész egy papírsárkány.
És nem, nem arról van szó, hogy profitábálisabb a német, mint a magyar(ha kell, kikeresem a statisztikát, ahol látszik, hogy a német 30%-os profitot hoz, a magyar pedig 11%-osat), hanem arról, hogy csak és egyedül azért hozza ide a német az üzletét, hogy kevesebbet kelljen fizetni.
Ha itt is megnövelik a béreket, nem németbe fog visszamenni, ha van választási lehetősége, hanem Ukrajnába, Moldovába. Ha az is eltűnik az étlapról, viszi Törökországba, Oroszországba, Kazahsztánba...

Az EUR-zónához való csatlakoz alapját csakis pragmatikus dolgok adhatják: megéri vagy sem. Itt nincs helye érzelmi alapú picsogásnak, jövőkép fitogtatásnak, ez kőkemény üzlet.
Miért érné meg nekünk ezt bevállalni és mit veszítenénk vele?
Ha bebetonozzuk vele a kurva szar béreinket, akkor a válasz NEM!
Ha lemondunk róla az árfolyam- és kamatpolitikáról, akkor NEM!
Hacsak nem valami nagyon ütőset ajánlanak rá Merkelék.
Én még semmi ütőset nem hallottam a témában.
A "klubhoz való tartozás frissítő érzését" véletlenül sem tartom annak, ahogy a szerző teszi.

Hümérosz 2017.07.17. 17:08:03

Belépni, belépni, belépni!

Drednaught 2017.07.17. 17:08:38

@Drednaught: bocs: ...a magyar 110%-osat...

Edina Kovács 2017.07.17. 17:40:36

A dolgozóknak és a magyar családoknak megérné, de a kurmánynak nem. Ezért nem lesz ebből semmi.

MEDVE1978 2017.07.17. 17:43:16

A dolog lényege ott kezdődik, hogy Németország "szétkeni" a valutafelértékelődését az egész eurozónán, létérdeke, hogy az fennmaradjon. A németek ugye exportálnak, export nagyhatalomról van szó. Normális esetben tehát a DM-nek fel kellene értékelődnie. (megnövekedett kereslet a DM iránt). Mivel azonban az egész eurozóna eurót használ és az tizenix ország gazdasági helyzetét tükrözi, a németek továbbra is kényelmesen fokozzák az exportot.
A németek tehát mindent megtesznek, hogy ez fennmaradjon, de míg nekik jól jön az egész, a franciáknak nem. Az ő gazdaságuk ugyanis versenyképtelen: az ugyancsak euróban elszámoló németek euroban (az Agenda 2010 óta) jóval versenyképesebbek náluk, lényegében a relatíve alacsonyabb munkabérek és a rugalmasabb munkaerőpiac miatt. A franciák emiatt közös eurozóna költségvetést és gazdaságélénkítést akarnak, a németek viszont cserébe közelített munkaerőpiaci, adózási és szociális szabályozásokat. A gazdaságélénkítés persze a németeknek nem tetszik, mert sokba kerül, amiből sokat ők fizetnének, a munkaerőpiaci szabályozás meg az állam nagyobb szerepét hangsúlyozó franciáknak.

Visszatérve Magyarországra, az igazi kérdés, hogy mivel kényszerítenek minket a belépésre és annak saccolt költségei kisebbek vagy nagyobbak, mint a kimaradásé.
A becslésem az, hogy ha Macron végrehajtja a franciáknál a munkaerőpiaci reformokat, akkor a németeknek is villantani kell valamit a közös költségvetés fronton. Ebben az esetben lesz kemény a korbács, amivel megpróbálnak minket az euroövezetbe hajtani.
Ha Macron elbukik, akkor az eurozona válsága folytatódni fog, esetleg az egész EU szétesik.

Nehéz pozitívat látni az euroövezeti tagságban, mert nekünk nem nagyon lenne:
1. Nincs nagy felhalmozott tőkénk, versenyképes vállalataink. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a stagnálás maradna a szar bérszinttel, mint most, hiszen valamivel muszály idehozni a nemzetközi tőkét.
2. A költségvetési hiány, inflációs korlát gúzsba köti a növekedésünket. Míg mondjuk egy Franciaországot nem baszogatja alkoholista Juncker barátunk, addig minket fog, ezerrel.
3. Elveszítenénk a forint relatív leértékeltségéhez kapcsolódó előnyöket is, ahogy az egyéb leértékelési eszközöket is a jövőre.

Ez tehát nem a csábítás, hanem a zsarolás trükkje lesz majd, ha lesz.

MEDVE1978 2017.07.17. 17:49:27

@Edina Kovács: Látom nagyon szeretnél bruttó 900 EUR-os átlagbért kapni (a németeknél egyébként 3600 EUR körül van, ebből kb. 1600-at adóznak le és kb. 1600-at el is fogyasztanak).

Fogyasztóként nem sokat érzékelnél, ugyanazok az árak lennének euróban (azzal a különbséggel, hogy az átállásnak árfelhajtó hatása van). Automatikusan a béred sem emelkedne (miért is tenné).

laci_52 2017.07.17. 17:56:47

Vegyük már észre, hogy az eurozónába való belépés az ország gazdasági-pénzügyi függetlenségének feladásával jár. Ezt Orbán is tudja, ezért nem akar eurót. Az egyszerű csóró embereknek sem kell az euró, mert áremelkedést hozna.

Bafana 2017.07.17. 18:02:53

Csakis egy népszavazás dönthet a belépésről! Amúgy úgy hiányzik a magyaroknak az Euró, mint sz@r a zsebbe.A szlovákokon röhögött mindenki, amikor a belépésük után betolták a tehervagont, hogy lehet telepakolni Euróval, a görögök szeretettel várják. Jelenleg egy olasz bankcsőd előtt állunk... A görög segíly kutyaf@sza nem volt ahhoz képest, ami várható Tehát aki rá szavaz, az fizesse!

Brix 2017.07.17. 18:13:24

Engem két dolog érdekel: legyen bivaly erős forint vagy legyen euró, hogy nyugodtan tudjak aludni a pénzem miatt. Sajnos, a Matolcsi- féle pénzpolitika évek óta lopkodja tőlem a kamatot, és eltéríti a 280 ft- os egyensúlyi àrtól a forintot...A nyugalom az euróban van , hossú tàvon. Soha többet ne lehessen sunyi módon pénzrontàs Magyarorszàgon! Az exportàló cégek manipulàciói és az MNB mérlege nem érdekel. Az emberek 99%-a erős pénzt akar! Làssuk már mennyi az annyi, euróban is! A szlovàkok felgazdagodtak az euró bevezetése óta, tévedes , hogy az mindenkinek rossz lenne...Sőt, hatékonyabb termelésre ösztönözné a cégeket! Az olcsó forinton tengődő versenyképtelen cégek menjenek csődbe!

VT Man 2017.07.17. 18:52:19

Nincs mit Orbánozni, az utolsó 3 évben nem nagyon változott az EUR-HUF árfolyam, 307-310 körül mozog. Akár be is lehetne vezetni az eurot, mielott jon egy baloldali kormany..

Bafana 2017.07.17. 18:57:54

@Hümérosz: "Belépni, belépni, belépni!"
Remélem, az erről szóló népszavazáson lesz lehetőséged beikszelni az álláspontodat! Tehát először: népszavazni, népszavazni, népszavazni!

==T== 2017.07.17. 19:11:14

Figyelembe véve a nyugaton uralkodó migrációval kapcsolatos nézeteket, az EU-bból is húzni kéne a fenébe, nemhogy feladni a saját pénzt.

Saját fizetőeszköz és hadsereg nélkül nincs független Magyarország, a függetlenséget pedig akár fegyverrel is meg kell védeni.

==T== 2017.07.17. 19:12:47

@Bafana: az a baj, hogy a nép monetáris politikai ás versenypolitikai kérdésekben ***ra inkompetens. De sajnos a gazdasági "szakemberek" többsége is.

Sajnos a köznép csak annyit ért az egészből, hogy ugyanolyan pénzünk lesz, mint a németeknek, nem kell átváltani amit a gyerek küld haza németből.

legális 2017.07.17. 19:22:18

Te jo eg! Nemetorszagban megszunt a demokracia! Merkel negyedszer akar kancellar lenni!
Egyebkent szerintem a csicskaztatas kovetkezo eszkoze lenne az euro. Tovabbi szabadsagfokrol mondunk le egy kis aremelesert csereben, raadasul egy bizonytalan jovoju Europaban.
A szlovakokat azert nemrazta meg nagyon, mert a 2000-2010 idoszakban kiemelkedoen fejlodtek kozben a szocialis halo 15-20 szazaleket leepitettek es minimalis allamadossaggal hagytak ott Csehszlovakiat
Mivel nalunk nem kicsi az adossag, vekonyka volt az elozo evtized zarkozassa, kicsit jobban fajna, es rizikosabb lenne

Hümérosz 2017.07.17. 19:43:30

@==T==: Saját fizetőeszközzel és saját hadsereggel sincs független Magyarország.
Soha nem is volt.

-JzK- 2017.07.17. 20:13:45

@MEDVE1978:
"Elveszítenénk a forint relatív leértékeltségéhez kapcsolódó előnyöket is, ahogy az egyéb leértékelési eszközöket is a jövőre."

Ezt az érvet sose értettem. Ha egy termék vagy akár egy egész ágazat nem versenyképes, akkor miért a kormánynak kell leértékelni az egész valutát? Miért nem az adott gazdasági szereplők csökkentenek árakat? Hát annyira hülyék a cégvezetők?

Ha gyártasz X termékt, és pl. 1 euórért árulod darabját, és látod, hogy nem viszik, mert Kínából behozzák 0,80-ért, akkor nem tudod te egy tollvonással levinni az árat olyan szinre, hogy elvigyék?

Ha ilyen hülye vagy, hát húzd le a rólod. Miért a kormánynak kéne az egész valutát leértékelnie?

zokogjatok 2017.07.17. 20:32:00

@-JzK-: "Ha gyártasz X termékt, és pl. 1 euórért árulod darabját, és látod, hogy nem viszik, mert Kínából behozzák 0,80-ért, akkor nem tudod te egy tollvonással levinni az árat olyan szinre, hogy elvigyék?"

remélem ezt komolyan kérded mert viccnek kicsit durva

Marengoo 2017.07.17. 20:45:00

@Brix: Egyetértek a véleményeddel.
Az euro nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hozott Szlovákiának, és valószínűleg ezt jelentene nekünk is. A cégek pedig ne a gyenge nemzeti valutával, hanem a jó minőségű termékekkel és szolgáltatásokkal versenyezzenek.

Bambano 2017.07.17. 20:53:56

"a fajsúlyos szereplő Nagy-Britannia nélkül már eleve más lesz az élet az egységes valutaövezeten kívül.": pontosan mi is változott a brexittel? anglia eddig se volt euroövezeti tag, ezután se lesz.

morph on deer 2017.07.17. 22:01:35

@Drednaught:
"véletlenül sincs tervben az "ugyanakkora fizetést ugyanannyi munkáért"-elv"

Főleg, mivel ezt a mi dolgunk lenne elérni! Mindenesetre euróban bárki számára azonnal világos lenne a helyzet, a szokásos "megmagyarázás" helyett.

A helyzet az, hogy az "összeszerelő ország" státusz maholnap így is, úgy is tarthatatlanná válik, értelmesebb dolog lenne nem kényszerből lépni az utolsó pillanatban, hanem (fel)készülni a változásra! Nevezetesen, hogy mindenképpen felfejlődnek a jelenleg 'fejlődő' országok annyira, hogy képesek legyenek átvenni az "összeszerelő" feladatokat akár nálunk is sokkal olcsóbban!
Az pedig valljuk be, abszurd, hogy egyre alacsonyabb munkabérekkel akarunk "olcsók" lenni Európa közepén!

Sajnos egy a jelenlegivel szöges ellentétben álló gondolkodásmódra lenne szükség, amely a magasabb munkabérek által gerjesztett magasabb állami bevételekre építene inkább, és mindazzal ami vele jár, ahelyett, hogy konzerválni akarnánk a jelenlegi jövedelmi helyzetet a - szerintem illuzórikus - versenyképességre való hivatkozással, ami hosszabb távon végképp tarhatatlan.

Tehát én úgy látom, hogy az euró bevezetése lökést adhatna a mindenképpen bekövetkező mozgás/haladás első lépéseinek megtételéhez.

morph on deer 2017.07.17. 22:17:46

@==T==:
"...a függetlenséget pedig akár fegyverrel is meg kell védeni."

Fegyverrel? Amit hótt "függetlenül" majd a sufniban fogunk összebuherálni, mint a másik "független" észlények a (másik) kalifátusban?

Kitől és mitől is akarunk "függetlenek" lenni?
Jelenleg még Sorostól sem, hiszen minden csak róla szól, és hősies erőfeszítései ellenére még rettenhetetlen vezérünk sem bír vele! Az egy szál 85 éves öreggel!
Így aztán már ott tartunk, hogy még Izrael segítségét is megpróbálja megszerezni mindehhez..!

Hát hogyne! Fegyverrel is!
Mert a plakátokkal nem igazán megy, mi?
Arról nem is beszélve, hogy az a fránya plakátolás még képes visszafelé is elsülni, mint láttuk.

Ideje lenne azért, ha néha leérne a földig is a lábunk, mert nem ártana idönként az élet realitásaira is vetni néhány pillantást, innen a felhők közül..!

nu pagagyí 2017.07.17. 22:18:26

Az euróval tiszta helyzet teremtődne. Nem lehetne hazudozni, mert ugyanazzal a pénzzel mérnek mindent: fizetést, GDP-t, vagyont. A polgárok jobban védve lennének a voluntarista, önkényes gazdaságpolitikától. Például nem értékelhetnék le a munkánkat egy olyan árfolyamrontással, amivel a Fidesz elkezdte a gazdasági ámokfutását. Az áttéréskor nyilván sokan csalódnak majd, mert a most az össze-vissza hazudott gazdasági sikerek helyett a szomorúbb valósággal szembesülhetünk, az életszínvonal sem lesz olyan frankó másokhoz képest, euróban mérve. Viszont világos lesz a cél és mérhető lesz a haladás.

we dont want arabs here..So what 2017.07.17. 23:38:02

Fuck the Euro, fuck Bruxelles, fuck Germany, and fuck all the liberal retards..

nyiktonyeatszusztvujet 2017.07.17. 23:39:01

@morph on deer: nem igazán veszed észre ,mi ,hogy teljesen más a téma...

we dont want arabs here..So what 2017.07.17. 23:40:59

@nu pagagyí: A szlovákok 90 % szopott vagy csak egyáltalán nem profitált semmit az euro csatlakozásból. Ma az átlagos fizetésemelésektől eltekintve ugyan annyit keres egy szlovák Érsekújváron mint az euro előtt. Szóval amit állítasz egész egyszerűen nem igaz.

we dont want arabs here..So what 2017.07.17. 23:43:56

@MEDVE1978: a szlovákoknál Fico megoldotta, befagyasztotta az árakat és minden ugyan annyiba került mint előtte, nem engedték meg a rablást. Egyébként én Forint párti vagyok, semmi szükségünk az euróra. Se gazdasági se politikai okból.

-JzK- 2017.07.18. 01:24:31

@zokogjatok:

Teljes komolyan kérdezem. Szerinted egy vállalkozó nem tudja eldönteni, hogy a termék vagy szolgáltatás, amit kínál megy-e vagy sem? Viszik vagy rárohad?

2017.07.18. 03:50:24

@MEDVE1978: pontos elemzés. Erről van szó.

Singerkém 2017.07.18. 06:02:38

@Edina Kovács: Őööö.... ahol bevezették az eurót, azonnal ugrottak az árak 10-15%-ot. Biztos, hogy jó ez a magyar családoknak?

(írom ezt úgy, hogy én a bevezetés mellett is látok érveket).

2017.07.18. 06:13:01

Nem kell nekem euró, . Elég ha én is kaphatok --mint farkas miniszter flóri--3 milliárdot, vagy árulhatok letelepedési kötvényt--mint antilop -- aminek a hasznából olyan 16 milliárdot vagy többet megtarthatok.
Kit érdekel az euró akkor ? Majd átváltom ha kell .

odamondó 2017.07.18. 06:30:47

Euró? Teljesen használhatatlan a mi életszínvonalunkhoz.

Most komolyan emberek azt hiszik majd mindennek az ára ilyen 1.75 meg 1.95 meg 3.23 euró lesz? Büdös lószart majd megy a kerekítés. Aztán kis 10-20 centeken elvesztesz egy negyed fizetést.

króm nickel 2017.07.18. 07:31:16

Semmi olyant nem fogunk bevezetni, ami korlátozza Orbán Viktor személyes teljhatalmát. Minden más szempont csak utána jön.

Bafana 2017.07.18. 07:40:13

@Singerkém: Megint 3,60 lesz a kenyér :)

bontottcsirke 2017.07.18. 07:46:56

Esetleg ugandai tokotó vagy kongoi kevra. Ilyen országban inkább ezeket kéne bevezetni.

Kivlov 2017.07.18. 08:29:03

Ha annó medgyesiék nem cseszik szét az országot, már kb 10 éve eurónk lehetne...

John Doe3 2017.07.18. 08:48:23

Az egyensúlyi árfolyam valahol 1000 HUF/EUR körül van. Ennyit érünk, na! Akkor viszont legalább kellene hagyni érvényesülni, mivel a mesterséges árfolyam-eltérítést a magyar polgárok fizetik az alacsony (gyak. 0) kamatlábon keresztül. EGYSZER kellene tiszta vizet önteni a pohárba! Ahogy Murphy mondja: jobb a borzasztó vég, mint a borzalom vég nélkül!

mrperfect 2017.07.18. 08:57:12

Az a baj az euro bevezetésével, hogy egy újabb önállóságunkat adnánk fel.. és egy újabb dologban a németek (meg a franciák) mondanák meg hogy nekünk mi a jó.. Amúgy ez a nagy gáz ezzel ez egész EU-val, hogy a nagyok döntenek mindenben és nagy valószínűséggel ami nekik jó ez a kicsiknek nem annyira..

John Doe3 2017.07.18. 09:00:06

@mrperfect: A még nagyobb gáz az, hogy így a Matolcsy-Orbán páros mondja meg, de azt, hogy mi jó nekik. Én inkább a németekre szavazok. Az önállóságot pedig a s@ggünkbe dughatjuk. Mo. egyszerűen nem játszik a pénzpiacokon. Az önállóság annyiból áll, hogy nagyjaink önállóan nyúzzák le a bőrünket. Ezt én nem nagyon ambícionálom. Ld. pl. vizes VB.

John Doe3 2017.07.18. 09:05:38

@Kivlov: na persze. Meg az elmútnyócév... lejárt lemez.

John Doe3 2017.07.18. 09:08:34

@bontottcsirke: attól tartok, a zimbabwei dollár a legesélyesebb jelölt...

legális 2017.07.18. 09:13:24

@John Doe3: még laikusoktól is ritkán olvasni ilyet, hogy az "árfolyam-eltérítést a magyar polgárok fizetik az alacsony (gyak. 0) kamatlábon keresztül".
Évek óta szinte mindenhol alacsonyak a kamatok. Nekünk az az eredmény, hogy az emút8év után pár évvel sikerült lemenni a többiek kamatszintjére, bónusz, hogy közben a folyó hiány is közel nulla.
Miért lenne jó megint 14%-os alapkamat? Mi értékelné le jobban a gazdaságunkat, mint a beruházást akadályozó magas kamatszint?

Brix 2017.07.18. 09:13:44

@John Doe3: A " 0" kamatlàb gyengíti az àrfolyamot. Ha magasabb lenne az alapkamat , ugyanolyan feltételek mellett az erősebb àrfolyamot eredményez. A lényeg az lenne , hogy a kormàny örökre elveszítse a sunyi, külső leértékelés lehetőségét , ehhez legjobb eszköz az euró. De, részemről egy erősödő forint is elfogadható...Màs kérdés, hogyan fogjàk kezelni forint-gyengülés nélkül a lopakodó inflàciót...Mert a behazudott 1-2 %- ot senki sem hiszi el...

Mr. Cobb 2017.07.18. 09:48:20

A határ mellett lakom, elég sok osztrák ismerősöm van. 15 év telt el azóta, de még egy emberrel sem találkoztam, aki szerint jól jártal volna az áttéréssel. Pedig Ausztria, legalábbis hozzánk képest, egy erős gazdaság, nyugati bér- és árszínvonallal.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.07.18. 10:07:52

Az eurozóna előtt áll még az évszázad kihívása: túlélni a brutális olasz államadósságot, ami kb ötször akkora, mint a néhai görög és a spanyol államadósság együttvéve. Ha nem sikerül óvatos trükközéssel elkerülni az olasz botrányt (átütemezések, esetleg fizetésképtelenség), akkor az összes euróval fizető államnak NAGYON-NAGYON mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, hogy összedobják az áthidaló hiteleket Olaszországnak. Ezen összeg minél többfelé elosztásához keresnek most további társakat, Magyarország lenne az egyik potenciális balek, aki boldogan beszáll, majd csodálkozik, amikor beleszalad a brutális pofonba.
Az olasz államadósság konszolidációja UTÁN már jó dolog lesz eurozóna-tagnak lenni.

énisfélek 2017.07.18. 10:10:08

@John Doe3: "az elmútnyócév... lejárt lemez"

Jövő tavasszal újra megjelenik - új tartalommal ;)

Ravasz Figyelmeztetés 2017.07.18. 10:15:28

A görögök, spanyolok és olaszok gazdasága épp azért döglődik, mert beléptek az eurózónába idióta módjára. Persze nem sejtették, hogy az egész azzal fog járni, hogy a versenyképesebb német export tönkreteszi őket, őket csak az érdekelte, hogy alacsonyabb kamatok mellett vehessenek fel hitelt a nemzetközi piacokon, és tovább folytathassák a populista osztogató jóléti állam politikáját. A belépő gyengébb országok miatt viszont az euró előre láthatóan alulértékelté lett, ami a felelős fiskális politikát folytató, takarékos és hatékony német gazdaságnak kedvezett. A német ipar eleve nagyon versenyképes, de azért nem ennyire, a mesterségesen alacsony euroárfolyam miatt viszont igazi, minden versenytársat domináló Góliát vált belőle, ami megfojtja a gyengébb európai országok gazdaságát. A mediterrán államok a közös valutával ráadásul elvesztették az egyetlen eszközüket, az önálló monetáris politikát, az egyetlen eszközt, amivel versenyképességüket a valutájuk leértékelésével javíthatták volna, a bérek csökkentése sem járható út, mert azok "ragadósak", így maradt a véget nem érő stagnálás, óriási munkanélküliség mellett.

Ilyen feltételek mellett letveszélyesen ostoba döntés lenne belépni az eurózónába, tanuljunk a görögök, spanyolok és olaszok példájából.

John Doe3 2017.07.18. 10:29:24

@legális: a probléma szvsz az, hogy a reálkamatláb negatív (mivel az infláció > 0, a kamat = 0), így a pénztulajdonosoktól jövedelemelvonás zajlik, noha az lenne a normális, ha a pénztulajdonosok -- cserébe, hogy másoknak átengedik használatra a pénzüket -- reáljövedelmet realizáljanak. Persze, ha neked egybites számrendszered van, ahol csak 0 van meg 14, akkor nem szóltam.

kosike 2017.07.18. 10:35:18

@Bafana: népszavazás az euróövezetbe való belépésről? Ez nem népsavazás lenne inkább? De legyen úgy ahogy Te akarod, igazad, csak előbb legyen egy népszavazás arról is mennyi legyen az átlagbér euróban és a magyar nyugdíjakat is igazítsák előbb az európai átlaghoz. Egyébként én valóban és jellemzően népszavazás párti vagyok, de ezt gondolom ez a kérdés szakmai kérdés, legalább annyira, mint mondjuk Paks2, amelynek a témájában szintén csak legalább két diplomával a zsebében tudna eligazodni két éves okosadás után.

John Doe3 2017.07.18. 10:38:37

@legális: nem tartod lehetségesnek azt, hogy éppen a negatív reálkamat akadályozza a beruházásokat? Hiszen a pénztulajdonos nyilván nem fog (közvetve!) beruházni, ha a kamaton keresztül nem részesül annak hasznából. Inkább feléli, vagy tezaurál. Egy jól belőtt kamat mindenkinek jó lenne, és EZZEL lehetne előkészíteni egy EU-ra való áttérést, mert ez korrigálná az amúgy horror egyensúlyi árfolyamot (ami különben könyörtelenül érvényre jutna a konverzió során).

kosike 2017.07.18. 10:39:37

@==T==: Ha valaki inkompetensnek tartja a népen monetáris politikai és függetlenségi kérdésekben ( egyébként joggal), akkor miért akar népszavazást ugyan ettől néptől, abban, amihez nem is ért valójában?

zokogjatok 2017.07.18. 10:41:26

@John Doe3: "A még nagyobb gáz az, hogy így a Matolcsy-Orbán páros mondja meg, de azt, hogy mi jó nekik. Én inkább a németekre szavazok."

Csak tudod matolcsorbánt le lehet váltani egy választással, ha netán már sokan gondolnák így ahogy te, a németeket viszont nem.

zokogjatok 2017.07.18. 10:42:33

@Ravasz Figyelmeztetés: +1

ahogy a példákat hoztad, látszik, hogy a közös valutával egyáltalán nem jár mindenki jól, vélhetően Magyarország is a szopóágas részén lenne.

zokogjatok 2017.07.18. 10:45:40

@Mr. Cobb: "Pedig Ausztria, legalábbis hozzánk képest, egy erős gazdaság,"

Nem csak hozzánk képest erős, hanem Európa többi részéhez képest is, tekintve hogy EU-s átlag feletti a GDP/fő mutatója. Na most ha még nekik se érte meg...

zokogjatok 2017.07.18. 10:47:26

@-JzK-: azt biztos, de a radioaktív ciánt nem baszhatja bele az óceánba meg nem is dolgoztathatja az embereit 14 órában egy tál rizsért. Kínában ez nem probléma. Jó túlzok egy picit de érted.

sas70 2017.07.18. 10:52:43

@Ravasz Figyelmeztetés: "őket csak az érdekelte, hogy alacsonyabb kamatok mellett vehessenek fel hitelt a nemzetközi piacokon, és tovább folytathassák a populista osztogató jóléti állam politikáját."
Úgy gondolom ez a kulcs! És ehhez tartozik az is, hogy a versenyképesség javítása, nem a folyamatos valuta leértékelés és infláció pörgetésen keresztül, hanem a gazdaság szerkezeti átalakításán keresztül lehetséges. Ez pedig pont nem a populista, osztogató, klientúra építő gazdaságpolitika, hanem az oktatás, az innováció, a bürokrácia leépítése és a stabil, kiszámítható gazdaságpolitika.
Ez persze rohadtul nem népszerű politikai hozzáállást kíván, hanem folyamatos aprómunkát aminek csak 5-10 éves távlatban van látható haszna. Orbán nem véletlenül nem vállalkozott erre, mert ez politikailag rövid távon egyáltalán nem kifizetődő. Pláne amíg bőséggel van ellopható EU-s pénz.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.07.18. 10:56:57

Ha bevezetnék az eurót, akkor min nyerészkedne Matolcsy és a fidesz maffia? (Tudom, sok máson)
A devizahiteleseken nyert 200 milliárd milyen szépen csörög vissza az alapítványokon keresztül a fidesz rabló bandájához.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.07.18. 11:13:09

@-JzK-: Nem vagyok közgazdász, de szerintem ha egy exportra termelő vállalkozás csökkenti az árait, akkor profitot áldoz be vagy akár veszteségessé válik, amit nem igazán engedhet meg magának, ha közben a többi hazai vállalkozás, ahonnan beszerez, hasonlóan nem csökkenti az árakat. Mindeközben ez az áldozat nem térül meg az exportpiacán, mivel a valutaárfolyamok nem változtak, az árcsökkentett termékéért kevesebb eurót kap, amit itthon forintra átváltva annyival kevesebbet is ér.

Ezzel szemben, ha az ország leértékeli a valutáját, akkor megdobja az exportra termelő vállalatai versenyképességét, mivel a külföldi számára olcsóbbá válnak ezek a termékek, ugyanannyi valutáért most többet vehet az exportáló ország áruiból. Mindez pedig az exportáló ország belső piacán nem feltétlenül csapódik le negatívan, hiszen az exportvállalat valutája most több forintot ér, mint a leértékelés előtt. (Az importáló vállalatoknak viszont árat kell emelniük, mert megdrágult az import, de ez inkább csak a fogyasztóknak baj, mert rájuk hárítják át a drágulást, a hazai termelésre viszont ösztönzőleg hat ez a politika.)
Vagy valami közgazdász javítson ki, ha rosszul értelmezem.

legális 2017.07.18. 11:17:29

@sas70: Orbánék 2002-ben átadták a kormányt úgy, hoyg 3-4 éven belül be lehetett volna vezetni az Eurót, mint a szlovákok, már csak kicsit kellett javítani a megfelelési kritériumokon.
Ezt az infláció pörgetésével, a populista, osztogató, klientúra építő gazdaságpolitika úgy elqrta, hogy csupasz pixával vártok a hozzánk biztosan be nem gyűrűző gazdasági világágést.
Jöttek megint Orbánék, unortodox módon kirángattak minket a gödörből, ahelyett, hogy belelöktek volna. Most megint itt a kérdés, akarunk-e Eurót.
Most is van klientúra, DE előre haladunk. Amúgy most nem kellene az Euró, fent sokan leírták MOST miért nem, egyetértek velük.

John Doe3 2017.07.18. 11:22:21

@zokogjatok: azért a példa meglehetősen sántít... Menj el Felcsútra pl. és érdeklődj, vajon hogyan értékelik a kormány teljesítményét. A válasz nyilván borítékolható, de azért még lesznek választások... Lesznek?

-JzK- 2017.07.18. 11:26:25

@Ravasz Figyelmeztetés:
A pénz nominálértéke semmit sem mond önmagában. Az, hogy a fagyi 100 forint, az autógumi meg mondjuk 5000, az csak annyit jelent, hogy egy autógumi 50 gombóc fagyinak felel meg. Az árak fel-le mozognak, és a gazdaság szereplői bizonyára meg tudják becsülni, hogy aktuálisan melyik az az ár, ahol a legtöbb terméket elviszik és a legnagyobb profitrátát tudja elérni.

Ha te csavart gyártasz, akkor tudod, hogy azért az árért, amiért kínálod elviszik-e a csavarjaidat, vagy sem. Ha megjelenik egy kínai importcsavar-márka, akkor látni fogod, hogy a megrendeléseid beesnek, így árat leszel kénytelen csökkenteni.

Ha a valuta is bejön a képbe, az csak annyit jelent, hogy van egy plusz közvetítő tényező, amit a kormány befolyásol. De a piacgazdaságban mindig újra és újra kialakul az új egyensúlyi ár.

A valutaleértéeklés arra jó módszer, hogy a kisnyugdíjas nem veszi észre egyből, hogy csökkent a nyugdíja. Ha leértékelik a forintot 20%-al valami gazdasági krach miatt, akkor a kisnyugdíjas ugyanúgy megkapja a 100 ezer forintját. Más kérdés, hogy a boltban a termékek, hanem is holnaptól, de úgyis drágulni fognak, csak ő ezért nem a kormányt, hanem a boltot fogja szidni.

Míg ha euró lenne, és a kormány a nominálértékeket lenne kénytelen átírni (pl. holnaptól nem 350, hanem 300 euró nyugdíjat kapsz), akkor az emberek hőbörögnének, és a kormányt szidnák.

Tehát a nemzeti valuta többek között arra jó, hogy a közgazdasági összefüggéseket nem értő választópolgárt úgy lehessen megszorítani, hogy azért ne a kormányt érezze hibásnak.

Plusz ugye bejön a képbe a minimálbér kérdése is, hiszen a versenyképességért a nemzeti valuta mellett simán lehet a dolgozók bérét reálértéken csökkenteni, addig euró bevezetése után rugalmasítani kéne a minimálbér szabályozását is. Hiszen a csavarodat bármikor átcímkézheted, de ha le van írv a törvényben, hogy a minimálbér márpedig 500 euró, ezt a vállalkozó nem tudná egyedül csökkenteni, hiába, hogy nem versenyképes.

Hari Seldon 2 2017.07.18. 11:32:01

@MEDVE1978:
A gyengebb, (vagy folyamatosan leertekelodo) penz, a lakossag szegenyedeset jeleti a nemzetkozi viszonyokhoz kepest.
Gyengebb penz. - Kevesebbet er Euro-ban pelaul az ingatlanod. - Ez kisebb gazdasagi erot jelent. - Kisebb gazdasgi ero. - Kovetkezmenye: meg kisebb erdek ervenyesito kepesseg a nemzetkozi piacokon. Ordogi kor.

Hari Seldon 2 2017.07.18. 11:39:54

@MEDVE1978:
Igen, most Macron nagyot megy itt. Az adoreform megindult. Megkapta az torvenyhozasi felhatalmazast. Egyebkent meg statiszitkailag a francia hatekonysag jelenleg is a nemet szintjen van. A problema a 35 oras munkahet volt, amit mar kezdenek kivezetni.

legális 2017.07.18. 11:42:13

@John Doe3: A pü befektetés és a beruházás fogalmát nem egyformán értjük.
Beruházni akkor fogsz, ha több hozam érhető el, mintha csak pü befektetést csinálnál.
Az MNB kamat szinte mindig magasabb az inflációnál, ehhez még vedd hozzá a banki kamatmarzsot, azután láthatsz reálkamatot

Ravasz Figyelmeztetés 2017.07.18. 11:42:44

@-JzK-: Na, érted te ezt, akkor miért tetteted a hülyét?

Hari Seldon 2 2017.07.18. 11:42:51

@MEDVE1978:
Az atallasnak arfelhajto ereje van, de ez atmanati jelenseg. Hosszu tavon arstabilitast adna. Sot az eros penz, arra kenyszriti a cegeket, hogy javitsak a hatekonysagot. Ahol lehet "leertekelni" a penzt, ott a cegek "ellustulnak". Hosszu tavon versenykeptelenek lesznek.

sas70 2017.07.18. 11:55:39

@legális: Az emlékezeted rövid és téves! 2002-ben már úgy el volt kúrva a valós hiánycél, hogy öröm volt nézni. Ezt fejelték meg a szocik, mert szintén csak politikai okból, nem merték azt mondani, hogy emberek már akkora a szar, hogy a nyakunkig ér, csak még nem lötyögtetik! Aztán még persze húzták egy darabig, de a világválság végképp bebaszott nekik.
Az unortodoxia meg egy kibaszott nagy lózung! Adóemelésekkel, kiadás csökkentésekkel, forintleértékeléssel, nyugdíjpénztári pénz elvétellel, minden idők legnagyobb megszorító gazdaságpolitikáját verték végig a gazdaságon, amiből a magyar kkv-k még mindig nem álltak lábra. Ennek én rohadtul nem tapsolok és aki kicsit is átlátja a gazdaság valós helyzetét, az szintén nem!

Kivlov 2017.07.18. 12:17:54

@John Doe3:
Nem lejárt. 2000 környékén még azon ment a vita, hogy 2006, 2007 vagy 2008 legyen a csatlakozás dátuma.
Utána megyóék kitolták 2010-2012, gyurcsányék meg becsődöltették az országot.
azóta is semmi...

Mr. Waszabi 2017.07.18. 12:20:21

Az euró bevezetése egyben monetáris fegyelmet is megkíván. Vannak előnyei - például nem kell vételi/eladási marzsokkal számolni, ami különösen a hazai kis- és középvállalkozásoknak előnyös, akik exportra is termelnek. Lehet ugyan álmodozni itt Kádár II. rendszerről, de nem érdemes - pont annyival gyorsabban omlik össze, mint amennyivel gyorsabban felfejlesztették.
Ami biztos, hogy Magyarországnak ez az utolsó esélye arra hosszú idő óta, hogy visszatérjen Európába. Mert jelenleg is a keleti érdekszféra csatlósa, komoly veszteségekkel, szuverenitás tekintetében és anyagilag is - et ugyanis kényszerből, fenyegetettségből teszi, a semmiért. A másik oldal legalább pénzt ad. Ennél rosszabb sorunk sose legyen, amondó vagyok. Orbánnak ezt a nyugatellenes komcsi/náci dumáját nem kell meghallgatni, csak kára származik belőle az országnak, úgy belpolitikailag, mint külpolitikailag.

Mr. Waszabi 2017.07.18. 12:28:37

@Kivlov: melyik ország csődölt be a 2008-as válság következményeként? Magyarország nem. 2009-ben 9,8 mrd eur hitelt vettek fel az MNB devizatartalék felhízlalására, és 5 mrd eur-t költöttek az államháztartás stabilizálására. A hitelkeretet nem is hívták le teljesen, és amit lehívtak, az már vissza lett törlesztve.

Nem lehet egyoldalúan az egyes kormányok sikerének vagy kudarcának betudni a világgazdasági folyamatok okazatait, mert pl. a 2008/2009-es helyzettel Orbánék se tudtak volna mit kezdeni érdemben, amiként a mostani helyzet is segítette volna a 2010 előtti kormányokat. Jelenleg a legnagyobb probléma, hogy a kormány 7 év óta az állammal húzatja a GDP-t, ugyanakkor ezt nem megtérülő beruházások formájában teszi, hanem herdál. Ezzel párhuzamosan szétrombolja az oktatást és az egészségügyet, amelyek rendbetétele adósságként görgetődik a következő kormányok előtt. Akkor is, ha az ugyanez a kormány lesz.

Kivlov 2017.07.18. 12:36:49

@Mr. Waszabi:
nem. hála 20 mrd hitel gyorssegélynek! :D :D :D

Balt 2017.07.18. 12:41:34

@John Doe3: @Mr. Waszabi: Ugggyan, hagyjuk ezt!

Mindnyájan emlékszünk, hogy az államkötvények magas kamattal sem kellettek a kutyának sem 2008-ban, most meg a soha nem látott alacsony kamatok mellett is bottal kell elkergetni a koncra éhes kutyákat.

zokogjatok 2017.07.18. 12:55:28

@Mr. Waszabi: "mert pl. a 2008/2009-es helyzettel Orbánék se tudtak volna mit kezdeni érdemben"

Ha hirtelen egy ufó odapottyantja őket, akkor valóban nem. A trükk az előtte lévő pár év, mikor MO. kb stagnált, minden más ország meg viharosan húzott felfele. Ennek megfelelően nekik volt miből visszaesni, nekünk meg nem.

Alick 2017.07.18. 13:05:23

Az EU-nak a saját identitását kéne előbb tisztázni. Ha a kétsebességes EU valósult meg, mi mindenképpen a második kalapba kerülünk és az Euro jó időre lekerül a napirendről.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.07.18. 13:22:23

Elnezve, a szeteso es iszlamizalodo nyugateuropat, mar nem az a kerdes, hogy nekunk mikor lesz euronk, hanem hogy nekik mikor lesz forintjuk.
Mar mint ha europa leggyorsabban fejlodo, es LEGBIZTONSAGOSABB orszaga megengedi nekik, hogy hasznaljak a forintot.
Mostmar ott tartunk, ha Europaban akarnak maradni, akkor CSATLAKOZNIUK KELL HOZANK Mert mar csak magyarorszag kepviseli a valodi Europat, es talan az Orbanek altal megszervezett V4-ek.

Brix 2017.07.18. 13:30:26

@Balt: Az, hogy milyen áron veszik meg az àllamkötvényeket , a nemzetközi pénzügyi környezet függvénye elsősorban. Az elmúlt években szerencsénk volt, mert óriàsi pénzbőség van a vilàgban. Ha újra vàlsàg lesz, akkor megüthetik még a forintot... A legbiztosabb lenne ha euróban kapnànk a fizetest, akkor többet nem lehetne külső leértékelést végrehajtani. Nem véletlen nem dobjàk el az eurót, a görögök sem...

Zsoltbacsi 2017.07.18. 13:41:08

@Brix:

" Nem véletlen nem dobjàk el az eurót, a görögök sem..."

Kis pontosítás: a görögök rég dobták volna, ha rajtuk múlna....

legális 2017.07.18. 14:21:23

@Brix: 2002-2008 között is pénzbőség volt, fel is vettünk belőle bőven, de azt legalább jó drágán.
A külső leértékelésnek akkor van szerepe, ha bent értelmetlen adósságszintet alakítunk ki (2002-2010), fölöslegesen erősen tartjuk a belső valutát, és túlfogyasztunk. Mist ezek nem állnak fenn.
A görögöknél (meg várhatóan a spanyoloknál, olaszoknál) azért nyúlnak bele kintről, mert bent nem stabil a rendszer. Ezért kellett 2010 után először stabilitást csinálni.
A görögök meg rég eldobták volna az eurót, csak ráragadtak, mint a légypapírra - minden cukrot már lezabáltak róla, maradt a ragasztó

Mr. Waszabi 2017.07.18. 14:22:07

@Balt: ez az, dugd csak a homokba a fejedet, hátha az segít. Ezért ment csődbe a szocreál is.

Egy ország függése a külföldiektől egyenesen arányos a hazai és az idegen tőke arányával. Az elmúlt 25 évben sajnos nem az elérhető mértékben javult ez a tőke arány, köszönhetően az első sorban politikai érdekszférák holdudvarában gazdagodó nem-igazi vállalkozásoknak. A beléjük pumpált állami pénzek java része külföldön köt ki ma is, privát számlákon. És/vagy meg nem térülő beruházásokba pazarolja a pénzt az állam, megtérülők helyett. Megtérülő beruházás lehetne pl. öntöző és vízelvezető csatorna hálózat, víztározókkal. Oda is beton kell,meg mély- és magasépítési kapacitás, a holdudvarnak meg ugyan mindegy, hogy hol betonoz. A különbség az árvízkárok aktív elkerülése, plusz bónusz az aszálykárok megelőzése. Ehhez nem kell sok sütni való, csak hát valakiknek a fejében dolgozik egy régi ábránd a stadionok hasznosságáról.

A tőkearányhoz visszatérve, aki azt reklamálja tehát, hogy gyarmat vagyunk, az vegye észre, hogy az ismételten rossz gazdasági és gazdálkodási szerkezet miatt történik így, s nem a külföldiektől függ ennek alakulása.

legális 2017.07.18. 14:28:07

@sas70: Ha valamit elkúrtak 2012 1-4 hónapban azt nem muszáj tovább folytatni egy kormányváltás után, sőt rádobni még néhány lapáttal az nagy butaság.
Azért nem mertek megállni, mert utólag az akkori tobzódást megpróbálták rákenni a Fideszre. AZt már akkor látták, saját erőböl képtelenek lettek volna osztogatni.
Adóemelésről meg ne énekelj, mert nem volt. Ami volt, az adópolitika váltás, adóátterhelés, adószétterítés, bér helyett fogyasztás adóztatása. Igaz, azoknak fájt, akiket írsz, de az egész lakosság nyert, nem nagyot, kicsit.

metax 2017.07.18. 14:30:31

Nem lesz euró, mert a fideszes bűnözők így milliárdokat lophatnak, és nem százezreket.

John Doe3 2017.07.18. 15:37:13

@legális: azért írtam, hogy közvetett (!). Olyan nincs, hogy pü. befektetés, mert pénzt szülő pénz nincs, amint arra pl. már Marx is rámutatott. Az infláció és a MNB alapkamat viszonyát másképp látjuk. Reálkamatot (talán) a fogyasztási hitelnyújtók realizálnak (bankok, Cofidis, stb.), de ez voltaképpen pilótajáték. Ilyet már láttunk, volt is jajveszékelés, amikor bedőlt.

flydomi 2017.07.18. 15:43:04

--Orbán Viktor egyszer állítólag azt mondta, hogy amíg ő lesz a miniszterelnök, addig Magyarország nem fog áttérni az egységes valutára.

Hát igen.Nem lenne mit lopni,és nem lehetne több millió embert nyomorba taszítani és uralkodni fellettük.És az,hogy egy élhetőbb országban élnénk.

--Egy másik gyakran hangoztatott érv a kimaradás mellett, hogy egy országnak addig nincs keresnivalója az egységes valutaövezetben, amíg nem megy végbe a gazdasági felzárkózás, a reálkonvergencia folyamata.

Ez igaz.És ez az amit, nem akarnak 2004 óta a megválasztott elnökeink és maffiájuk.Mert akkor,ahogy az első pontban,nem lehetne milliokat nyomorba dönteni,lopni-csalni-hazudni.Pontosan ezért nincs érdekükben az,hogy egy élhetőbb országban éljenek honfitársaik.

SZrTÁJK 2017.07.18. 15:59:30

Nyilván szörnyű lenne, ha a korlátolt és primitív bolsevista Schulz nyerne.
Bár a Merlki is az Európa-ellenes szélsőségeseknek dolgozik...
Hogy megfizették, vagy megzsarolták az mindegy is, a lény06-30/946-1358eg az, hogy a soha el nem évülő internáci bűnösök tárgyalásán ő is a fővádlottak között lesz.

SZrTÁJK 2017.07.18. 16:21:02

@Kivlov:

Ha megfeszülsz, akkor sem fogják elismerni, hogy Gyurcsányék 2006-2007-re GYAKORLATOLAG gazdasági csődbe juttatták az országot. Trükkök százai, a kommunista Almunia biztos feltétlen támogatása a hazudozásban, és az egész internáci tábor támogatása kellett ahhoz, hogy ezt jogilag ne kelljen elismerni.
De a tény az, hogy csődbe vitték az országot. És akkora mázlijuk volt, hogy jött a 2008-as válság, így a tájékozatlan embereket becsapva azt állítják, hogy a válság miatt kerültünk a görögökhöz hasonló helyzetbe. Pedig már előtte sikerült sosem látott zuhanórepülésbe vinniük az országot, miközben a szlovákok, csehek száguldottak felfelé olyan gyorsan, hogy még integetni sem volt időnk nekik.
A legszörnyűbb az, hogy ezeknek lenne képük újra kormányra kerülni ezek után!

SZrTÁJK 2017.07.18. 16:30:29

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból:

Minden szavad igaz, felháborító, amikor a szélsőségesek magukat merik európainak nevezni, miközben éppen a kontinenst teszik tönkre.

vajdasagi 2017.07.18. 16:48:26

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Amit te mondasz , az az orosz állásopont. Ez így van rendjén, mert téged Putyin fizet. Mi többiek azonban Magyarország érdekét keressük. Innen nézve sem könnyű eldönteni, hogy mikor kell átvenni az Eurót, de te légy szíves, csak az orosz gazdáid nevében beszélj. Megtéveszted a kommentelőket, mert valaki még azt hiheti, hogy egy magyar ember álláspontját olvassa és a magyar érdekeket tartja szeme előtt. Te orosz bérenc vagy.

Singerkém 2017.07.19. 05:49:34

@John Doe3: Miért lenne az lejárt lemez? Ez tény, totál függetlenül a jelenlegi kormányzat munkájának minőségétől. Simán beléphettünk volna 10 éve, ha nem kúrják el. Szlovákia belépett, pedig akkor (2004-06) nem álltak úgy, mint mi.

Van egy ismerősöm, akinek pénzváltói vannak a magyar-osztrák határ közelében. A forgalom 95% ATS és DEU valamint később EUR váltásból származott. Már 2002-03-ban azon nyavalygott, hogy 3 éven belül lőttek a biznisznek és valami mást kell elkezdjen, ha nem akar újra visszatérni a pincérkedéshez. Na ő tartozik ahhoz az 1%-hoz, akinek jól jött az MSZP balfaszkodása... :-)

Az euró bevezetésnek egyébként vannak jó és rossz oldalai is. Kérdés, hogy melyik van túlsúlyban?

Csak így gyorsan séróból:

+:
- exportáló cégeknek stabilabb környezet
- nehezebb spekulálni rá (nagyobb pénztömeg), mint a forintra
- hitelek kamata alacsonyabb lesz

-:
- árfelhajtó hatás
- kisebb mozgástér a gazdaságpolitikában
- fizetheted a görögök balfékségét

vajdasagi 2017.07.20. 12:10:21

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Lehet, hogy csak Putintól függsz, és valamelyik szolgálatától (amelyik befolyásolni próbálja más országok álláspontját), és nem is Oroszországtól. Ezt el tudom hinni. Akkor sem Magyarország érdeke áll a szívedhez közel.

Balt 2017.07.20. 15:16:56

@Mr. Waszabi: "Egy ország függése a külföldiektől egyenesen arányos a hazai és az idegen tőke arányával. Az elmúlt 25 évben sajnos nem az elérhető mértékben javult ez a tőke arány"

Ja, télleg: :))
A hetvenes években volt utoljára ilyen kevés államadósság devizában
index.hu/gazdasag/2017/03/07/allamadossag_deviza_aranya_csokkent_lakossagi_allamampapir

Mr. Waszabi 2017.07.20. 18:40:02

@Balt: mindannyiunk számára üdvösebb volna, ha nem kevernéd a politikai lózungokat a közgadaság valós működésével. Mert akkor nem nyilatkoznál hülyeségeket, kontraproduktívan meg pláne nem.
Mi köze az államadósságnak a hazai tőkéhez? Semmi.
Valójában pont a mostani politika ellen szólaltál fel, mert azért a legalacsonyabb nálunk a bér a V4-eken belül, és azért alacsonyabb az életszínvonal is, mert a kormány túladóztatja a gazdaságot. Nos, ebből a túladóztatásból csökkentették az államadósságot, de a versenyképességünket is. Mert hogy az adó és járulék terhek itt a legmagasabbak.

Balt 2017.07.20. 20:01:56

@Mr. Waszabi: Aha. Szóval arra a tőkére (népvagyonra) gondolsz, amit a rendszerváltás előtt és főleg után az elvtársaid a spontán privatizáció meg a Bokros-Suchmann-csomag (stb.) keretében elkótyavetyéltek.

Akkor nyilván most ugrálsz örömödben, hogy a kedvező államháztartási mutatók mellett külföldiek kivásárlására is mindinkább jut.

Balt 2017.07.20. 20:25:47

Amúgy sejtem, mi lesz: a 2022-es választást épp az eurobevezetés révén nyerik meg Orbánék. :)))

Mr. Waszabi 2017.07.20. 21:07:50

@Balt: ennyire ne legyél már öngyilkos jelölt, nyilvánosan. A főnökeid 90%-a nem ért a gazdasághoz - csak bolügatnak egy olyan főnöknek, aki 5-6 évvel ezelőtt száműzött maga mellől minden érdemi gazdasági szakembert. Azokra gondolok, akik csinálni is tudták azt a gyakorlatban, s nem csak politikai alapon helyzekedtek pozíciókba. Jelenleg Orbán a félisten, akinek nem hogy gyakorlata, de képzettsége sincs ebben a témában, még is ő szarja itt a spanyol viaszt. Ami te megeszel nagykanállal, mert milyen szépen hazudik a szemedbe az illető. Hát ez is lehet egy ars poetica, de én az ilyenekben nem bízom. Varga az egyetlen racionálisan gondolkodó ebben a kormányban, csak ő meg nem teheti, amit tenne szakemberként. Matolcsy soha nem teljesített a gazdaságban semmit, minisztériumi főosztályvezetőségig vitte, aztán politikai alapon került az első Orbán kormány gazdasági miniszteri pozíciójába. Tanácsadó cége csak is állami megrendelésekből tudott élni, amikor az nem volt, akkor bevételei is a nullához közelítettek. Nem elismert nemzetközileg sem, ma sem, mint jegybank elnök, pedig elődei mind büszkélkedhetnek ilyetén szakmai elismerésekkel. Ő viszont nem, és soha nem is fog. Mert szakmailag egy idióta.
Nekem ma szégyellnem, titkolnom kell az önéletrajzomban, hogy valaha az MNB-ben dolgoztam - elég sokáig jó pedigré volt korábban. De ma inkább letagadom, kihagyom belőle, annyira gáz az MNB.
Talán neked is ébredned kéne, hogy ha az aktuális kormány-mókusvakítást tolod itt, akkor azzal nem érsz messzire, mert ugyan Orbán kiutálhatta saját környezetéből még a jobbos szakembereket is, de hiányukat, és a hiányuk mentén képződött szakmai lyukakat nem tudja pótolni a kommunista propaganda, amelyet nyomat évek óta. Magyarország lemaradt a kornyező volt cucalista államok mögött Orbán regnálása óta, és ez nem véletlen, hanem csak annak eredménye, hogy ő kvára nem ért a gazdasághoz. A hozzáértőket meg még a jobboldalról sem engedi hozzászólni, mert semmit nem képes megtűrni, ami az ő egyéni akaratának ellentmond. Egy buta barom, aki azt hiszi, hogy mindenhez ért, és ez utóbbit kommunikálja. A mai napig nem tudom eldönteni, hogy ő inkább Hitler, vagy inkább Sztalin, de inkább ez utóbbi. Ez volt a mintája. Sosem lehet belőle Kádár II., ezt azért látni kell. Nem tud elég szerény és fegyelmezett sem lenni ehhez. Ingyen adtam mindezen információkat, legfeljebb megköszönheted :)

Mr. Waszabi 2017.07.20. 21:31:19

@Balt: szerintem te nagyon agymosott vagy. Nincs ezzel gond, hisz a magyarok közül 2 millióan vagytok.
2010 nyarán - az második Orbán kormány megválasztása után pár hónappal - a CHF árfolyama 185-ig szökött fel. Akkor került először szóba, hogy a deviza hietelesekkel valamit kezdeni kéne, mert hogy kockázat. Hamukáztak egy darabig - 2/3-dos többség mellett, ami szinte érthetetlen volt - és végül 5 évig húzták a deviza adósságok rendezését. Amikorra is 286-ig ment a forint/CHF árfolyam. És akkor, mint nagy kegyet, megvalósították a forintosítást. Na ja. Az MNB meg keresett ezen az ügyleten legalább 300 milliárd forintot. Mert hogy ők korábban, alacsonyabb árfolyamon betáraztak CHF-ből. Nos, abból a keresményből semmit nem fizettek be a központi költségvetésbe, ami csökenthette volna a kivetendő, emelendő adókat, hanem elherdálták alapítványokra. Miközben a központi költségvetésben évről évre csökkentette a kormány és a parlament az egészségügyre és oktatásra, valamint az önkormányzati feladatokra szánt keretet.
Dereng már, hogy milyen frankón vettek téged is hülyére? Nem? Hát nem segíthetek, ennyire hülye vagy. És a többi fidesz-hívőn sem segíthetek. A kommunizmus itt kiskorában is szar volt, csődbe is ment az ország miatta, hát normális ember nem gondolja, hogy ami egyszer csődbe vitte az országot, az másodjára, változatlanul majd sikerhez vezethet.
Nagyjából ennyi az ellenvetésem az egész mostani rendszar ellen - hogy nettó hülyeség, úgy ahogy van. Be fog csődölni. Itt az adóterheket csökkenteni kéne ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk - ez eddig nem sikerült, mert Orbanescu elvtárs azt képzeli, hogy ő szarta a spanyol viaszt, legalábbis ezt hazudja a médiában. De érdemes azt szem elé venni, hogy még Kádár alatt is jobbak voltunk, mint a románok - mára pedig utolértek minket.
Nem ártana, ha nem nyomatnád a kormányzati propagandát, mert ezzel csak károsítod ezt a nemzetet. Szép estét kívánok :)

Balt 2017.07.20. 21:51:09

@Mr. Waszabi: Hahaha, b+, Simor András szmélyesen? :))) Ne fűzz sok reményt hozzá, hogy a "jól megérdemelt" nyugdíjas korodig visszajönnek. :)))
süti beállítások módosítása