Címkék

adócsalás (1) adóelkerülés (1) alibi (1) állatvédelem (1) alteregó (1) andor (1) barroso (3) bikaviadal (1) Bizottság elnöke (1) bővítés (1) Brexit (1) Brüsszel (1) brüsszel (1) cameron (1) Canete (1) CEU (2) corrida (1) Covid19 (1) csúcstalálkozó (1) diktátorok (1) dzsihadisták (2) elnökség (1) energia (3) EPP (1) észak afrika (1) euró (3) európai bíróság (1) európai bizottság (5) Európai Külügyi Szolgálat (1) európai parlament (2) euroszkeptikus (1) EU jövője (1) finnek (1) finnország (1) fizimiska (1) forrás (1) Franciaország (2) gáz (1) görögország (2) igazi (1) Jourová (1) juncker (4) kartell (1) kétsebesség (1) kína (1) Kohl (1) korea (1) koronavírus (1) korrektség (2) közel kelet (1) kvótaper (1) Le Pen (1) luxemburg (1) Macron (3) maghreb országok (1) Magyarország (2) manchester (1) mediterrán térség (1) menekültek (4) menekültkvóták (2) merénylet (1) merkel (3) Merkel (1) Moscovici (1) Nagy-Britannia (1) NATO (2) navracsics (2) Németország (1) néppárt (1) Orbán (1) orbán (4) orosz (2) Oroszország (2) paktum (2) pittella (1) plusz (1) portfolioblogger (1) Putyin (1) putyin (1) reding (1) sajtóebéd (1) sajtóreggeli (1) sajtóvacsora (1) Salisbury (1) sarkozy (2) Schengen (1) solana (1) spájz (1) Stoltenberg (1) strasbourg (1) szakmai (1) sziriza (1) szolidaritás (1) szóvivő (1) tajani (1) támogatás (1) teljesítmény (1) terror (1) terrorizmus (1) timmermans (1) törökország (1) újságíró (1) Ukrajna (1) unortodox (1) választások (1) versenyképesség (1) WHO (1) Címkefelhő

twitter

Facebook

BruxInfo hírek

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Hol tart Brüsszel után a CEU ügye?

2017.05.01. 19:28 Gyévai Zoltán

Eltérő értelmezések láttak napvilágot arról, hogy múlt szombaton milyen eredménnyel is zárult Orbán Viktor „beidézése” az Európai Néppárt elnökségéhez, és ennek milyen hatása lesz a CEU jövőjére. Annál is inkább, mert a megbeszélés után minden résztvevő a saját verzióját adta elő, ahogy ilyenkor szokás: „hazabeszélt”. A CEU-ügy politikai és jogi dimenziójának összefonódása is fokozhatja a zavart a fejekben, ami az ügyben aktivitást mutató pártok és intézmények eltérő szerepével függ össze.

A következtetések levonása előtt lássuk az ismertté vált tényeket.

1. Az Európai Néppárt vezetősége – ezt a párt szóvivője által elmondottakból tudjuk – arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy lényegében feltétel és további vita nélkül fogadja el az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás elindításakor kifejtett jogi érveit, és egy hónapon belül terjesszen elő egy tervet arról, hogyan kívánja ezzel összhangban módosítani a felsőoktatási törvényt. 2. Az EPP részéről azt is hangsúlyozták, hogy az akadémiai szabadság szellemében a CEU tevékenységének semminemű korlátozását nem tartják elfogadhatónak.

Az EPP szóvivője szerint Orbán Viktor a megbeszélésen erre, az első pont „maradéktalan teljesítésére” tett ígéretet. A miniszterelnök és segítői ezt cáfolták. Szerintük a miniszterelnök csak arra vállalt garanciát, hogy kész lesz figyelembe venni és végrehajtani a Bizottsággal folytatandó jogi vita eredményeit. Azaz, a magyar álláspont szerint szó sem lehet a Brüsszel által a felsőoktatási törvénnyel szemben kifejtett jogi érvek kritikátlan elfogadásáról. Budapest pedig nem mond le arról a jogról, amit az uniós acquis mindenkinek biztosít: hogy megvívja a jogi vitát az igazáért Brüsszellel.

Az természetesen nagyon fontos, hogy pontosan mi is hangzott el a tárgyalóteremben. De a két állítás között feszülő különbséget viszonylagossá teszi, hogy a felek nem ugyanabban a dimenzióban fogalmazták meg az álláspontjukat. Az EPP, amely egy politikai párt, értelemszerűen egy politikai pozíciót fogalmazott meg, ami a párt tagjaként a Fideszre és annak vezetőjére is vonatkozik. Orbán Viktor ezzel szemben a saját szempontjából érthetően jogi kérdésként tekint az ügyre, ahogy egyébként az uniós jog őreként az Európai Bizottság is.

A kérdés politikai és jogi dimenziója nem teljesen esik egybe. Miközben az előbbi a CEU „békén hagyásával” egy politikai elvárást támaszt a kormány felé, addig a Bizottság által elindított jogi eljárás konkrétan nem az egyetemre, hanem egy magyar törvényre vonatkozik. Brüsszel formailag nem egy egyetemet véd a vitában, hanem egy, az uniós (és a nemzetközi) joggal szerinte több okból sem összeegyeztethető törvény kiigazítására szólított fel. Ettől természetesen az egész eljárásnak még lehet célja a CEU (és az oktatási szabadság) megóvása.

Mit ér az egész politikai hacacáré, ha egyszer a magyar kormánynak szíve-joga az egyébként ellene indult jogi eljárásba kapaszkodni? Nem keveset. Politikai szinten ugyanis (és ez jelen esetben a Fidesz pártcsaládját jelenti) meghúztak a kormányfő számára egy határvonalat. Úgy kell rendeznie a vitát a Bizottsággal, hogy a CEU túléljen és semmi se korlátozza a működését. Ha ehhez hozzátesszük, hogy legalábbis a Bizottság szerint az eljárásban kifejtett jogi érvei a módosított felsőoktatási törvény alapjait érintik (így annak a biztosítását is, hogy a CEU továbbra is kiadhasson amerikai diplomát – http://www.bruxinfo.hu/cikk/20170426-a-felsooktatasi-torveny-alapjait-vette-celba-brusszel.html)., akkor ez a folyamat végeredményét illetően eléggé kategorikus elvárás.

Az már más kérdés, hogy a felek hogyan jutnak el erre a kívánt eredményre. Az EPP szerint jó lenne, ha Budapest gyorsan cselekedne, de a kormányt védi az EU jogállama. Ilyen értelemben nem látok érdemi különbséget a néppárt által reklamált kiigazítási terv és a Bizottságnak adandó magyar válasz között. Lényegében egyről és ugyanarról van szó. Az már más kérdés, hogy a kormány várhatóan nem fog kapitulálni és megpróbál majd érvelni Brüsszellel. Az EPP meg egy hónap múlva (ez a határidő a válaszra) vagy felhúzza emiatt a szemöldökét, vagy – ami valószínűbb – nem, és hagyja a maga medrében folyni az eljárást.

Egy dolog ugyanakkor leszűkíti a kormány mozgásterét térben és időben is. Az a politikai elvárás, ami egyértelműen a CEU mellett tette le a voksot. A múlt hét eseményei mindenesetre érdekes betekintést adhattak abba, hogyan is képzelik el az EU-ban a Magyarországgal kezdeményezett politikai párbeszédet.

15 komment

Címkék: orbán európai bizottság EPP CEU

A bejegyzés trackback címe:

https://bruxelles.blog.hu/api/trackback/id/tr5512472139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2017.05.02. 10:19:58

Orbánnal nem lehet megállapodni.
Először is,akkor is hazudik amikor kérdez,másodszor csak addig tart be egy megállapodást,míg érdeke fűződik hozzá.

OkoskaTo:rp 2017.05.02. 10:21:54

Ha az EPP még a szemöldökét sem húzza fel (a Fidesz Európai Néppártból való kizárása ugye már napirenden sincsen), akkor Viktor mégis miért engedne? Csak a kényszerítésből és az erőből ért.

A dolgok jelenlegi állása szerint az Európai Bíróság több körös töketlenkedése alatt itthon ellehetetlenítik a CEU-t, majd évek múlva mi adófizetők kicsengetjük az emiatti kártérítést. Mint ahogy pl. a cafeteria-cégekkel is történt.

röf 2017.05.02. 11:14:52

Nincs elég, normális gépész- meg villamosmérnök az országban.
CEU?
MInek?

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 11:17:07

@OkoskaTo:rp:

Igen.
Mennyivel jobb volt, mikor a Medgyessy kormány kiárusította a Francia cégeknek a cafeteria rendszerünket.
Még becsületrendet is adtak neki emiatt...

A probléma hogy a Néppárt azt kérte, amit egyébként a kormány is akar.
Nevezetesen tárgyalásokat Amerikával, arról hogy ne legyen a CEU-val kivételezés, hanem egyforma akkreditáció vonatkozzon minden magyar egyetemre.

Azaz a Néppártban a többség már tudja, hogy a ballib hiszti egy álpicsogással vegyített bérrettegő kampány csupán.

Netuddki. 2017.05.02. 11:40:39

Há viktor, most már tényleg komolyan elgondolkozunk azon, hogy kibasszunk-e a néppártból ha kibaszol a CEU-val.

Körülbelül ez volt az üzenete.
Amit meg a néppártosok még mindig nem fogtak fel, a szégyen az, hogy még mindig ott a soraikban ez a diktátor hajlamú, tolvaj bűnöző. Már régen ki kellett volna rúgniuk a fideszt a néppártból. Ha nem tájékozódnak a tagjaik viselt dolgairól az gáz, ha meg tájékozódnak, akkor az még nagyobb gáz.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 12:52:17

Kamu mesedélután volt a "fenyegetés", a Néppártnak jobban kell a Fidesz, mint fordítva.

alfacharlybravo 2017.05.02. 13:36:40

Angéla meg Szocsiban kényezteti Putyint, hogy találjon ki valamit a migráns áradat megállítására. Csak tudnám miért halásszák ki őket, de ha már kihalászták miért nem Afrikába viszik vissza.

konrada 2017.05.02. 13:50:43

@alfacharlybravo:
...tán mert erre kapnak pénzt a "segély"szervezetek...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 13:55:36

Ez megvan ?
gondola.hu/cikkek/105204-Soros__megbizhato_szovetsegesei__az_Europai_Parlamentben.html
Soros "megbízható szövetségesei" az Európai Parlamentben

A Magyarországot CEU-ügyben kritizáló Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő is rajta van a Soros Györgyhöz kötődő European Policy Institute azon listáján, mely a „megbízható szövetségeseket” veszi sorba. Az Open Society Foundations belső adatbázisából származó kiadvány a 751 EP-képviselőből 226-ot sorol fel, vagyis az anyag szerint a Soros-hálózatnak több „megbízható szövetségese” van a brüsszeli parlamentben, mint amennyi a legnagyobb, néppárti frakció összlétszáma.
...

Nincs közöttünk csicska 2017.05.02. 14:07:06

ki kell szorítani a CEU-t

az EUnak pedig mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ha azt akakrja hogy a tagok között maradjunk

BiG74 Bodri 2017.05.02. 15:20:21

Az Eu nincs felkészülve egyrészt az orkbáni politikára, nem is fogja fel mi történik. Másrészt nem is nagyon mozgatja, hogy ez a kis tíz millió országocska képes-e eu tagként gondolkozni, működni. A baj akkor lesz, mikor az orbánhoz hasonló politikusok jutnak hatalomhoz a euban, mert akkor úgy basszák ki a magyarokat, mint macskát szarni.

ostvan1 2017.05.02. 15:27:52

@BiG74 Bodri: Igen, igazad van. Szar dolog, ha az ember szembe találkozik önmagával. És az erő dönti el, hogy melyik marad a f@sz kellemesebb végén. Akkor már kevés a magyarázkodás.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2017.05.02. 15:51:30

@röf:
A CEU bezárásától nem több mérnök lesz, hanem -hosszabb távon- kevesebb.
Itt nem arról megy a vita, hogy milyen szakterületre jusson több az állami finanszírozásból.
Itt a hatalom egy nem költségvetési forrásból élő, nívós egyetemet mondvacsinált indokkal be akar záratni.
Ez egy kőkemény üzenet, amit számos képzett ill. tehetséges ember megért, és egy okkal több lesz amellett, hogy máshol tervezzék a jövőjüket.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.02. 16:07:24

@Comandante en Jefe:

Hihetetlen hogy egy magát írástudónak bélyegző ember ennyire beszopja a ballib bérrettegő mantrát.

Ugyanis senki nem akar bezárni semmit. Ezt elmondta ezerszer a kormány, és a CEU is.

A CEU előjogain megy a vita, hogy ők miért kaphatnak olyan akkreditációt Amerikai diploma kiadására, melyhez más magyar egyetemeknek (ELTE, JATE, ...) esélye sincs hozzájutni.

BiG74 Bodri 2017.05.02. 16:27:20

@Legeslegalja:
Mia tökömért nincs esélye? Ez szimpla baromság, bármely magyar egyetem, főiskola megteheti, kérdés, hogy megéri-e megtenni. A Ceu-nak megéri, mert eleve így lett kialakítva. Ez már megint a terelő fityiszmédia.
süti beállítások módosítása